Manacor omple els carrers de fotografies de dones que cuiden

08-March-2023

Vint-i-nou fotografies de dones que cuiden omplen diferents carrers de Manacor i de Porto Cristo en motiu del 8 de març – Dia internacional de les Dones. Es tracta d’Abric i coratge, un projecte fotogràfic de l’Ajuntament de Manacor i la fotògrafa Núria Sánchez que té com objectiu visibilitzar i reconèixer les tasques de cura que assumeixen les dones dins la societat.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, la delegada d’Igualtat, Carme Gomila, i la fotògrafa Núria Sánchez han inaugurat aquest dimecres de matí l’exposició des d’una de les parets que s’han omplert de fotografies, situada al carrer de la Sínia dels Frares. Els han acompanyat algunes de les dones que formen part del projecte i les seves famílies. Aquest ha estat l'acte central de l'Ajuntament de Manacor en motiu del 8M - Dia internacional de les Dones.

Abric i coratge està conformat per prop de trenta fotografies «dures; de parts de postparts, de depressió, de dol, d’avortament, històries de dones que cuiden familiars amb dependència o discapacitat, o de dones que treballen a l’àmbit de les cures per sobreviure. Són històries molt dures que gràcies a aquest projecte deixen de formar part només de l’àmbit privat, de portes endins i les posam a parets del municipi», ha explicat la delegada d’Igualtat, Carme Gomila. «D’aquesta manera feim que aquestes històries siguin col·lectives i els donam un poc de llum», ha afegit.

De fet, l’objectiu d’Abric i coratge és el de «visibilitzar les vides i circumstàncies de les dones que cuiden i que curen», un fet que «malauradament encara recau damunt nosaltres i dins l’àmbit privat», ha assegurat la fotògrafa Núria Sánchez. «Mostrar l’empoderament, la capacitat de gestió, la valentia i l’estima a l’hora de fer i de cuidar. Tot i estar en un moment d’avanç, hi ha moltes rutines que segueixen essent iguals que fa anys, patrons que se segueixen repetint i rols que cauen sobre la dona», afegeix. El projecte d’Abric i coratge pretén ser un reconeixement a totes aquestes dones cuidadores, per les tasques que fan i que es carreguen a l’esquena. També pretén ser una manera d’obrir els ulls a tota la societat, amb l’objectiu que es vegin totes aquestes tasques rutinàries i que sovint no són valorades perquè no són visibles.

Les fotografies documenten diferents àmbits: mares monoparentals, cures a persones majors, la maternitat, la cura de les padrines als néts o la diversitat cultural. Les imatges que conformen Abric i coratge són fotografies que Núria Sánchez ha pres dins les cases de la gent, que li han obert les portes de ca seva i li han deixat ser partícip de les seves rutines i dels seus moments més íntims.

Les 29 fotografies que s'exposen s’han instal·lat a diferents parets en desús situades a la cantonada del carrer de la Sínia dels Frares amb el carrer Joan Lliteres, al carrer de Joan Lliteres número 13, a la ronda del Port cantonada amb el carrer dels Enagistes, i a Porto Cristo a la ronda de l’Oest amb el carrer de la Marina. El fet que el projecte estigui exposat al carrer no és casual. Les fotografies omplen parets dels carrers de Manacor i Porto Cristo per fer inevitable que les persones les vegin, per dur al centre de l’espai públics assumptes que no solen transcendir l’esfera privada però que és necessari que es facin visibles. Les imatges estan empaperades a diferents espais públics per tal que la gent les pugui trobar quan surt a caminar. La majoria són espais en desús amb l’objectiu, també, de dur l’art a diferents punts del municipi.

Les fotografies van acompanyades d’un codi QR en què es pot llegir la història que representa cada imatge. La web https://nuriasanchez.net/abric-i-coratge/ les reuneix totes.

Abric i coratge estarà exposat als carrers de Manacor i Porto Cristo de manera indefinida.