L’Ajuntament de Manacor i la SAM adapten els serveis de temporada de les platges del municipi per minimitzar els impactes de la massificació

20-July-2024

L’Empresa de Serveis del municipi de Manacor (SAM) gestiona l’explotació dels serveis de temporada de les platges de Manacor, la seva neteja i manteniment des de la temporada turística 2021. Amb la municipalització de l’explotació dels serveis de platges s’ha reordenat la configuració damunt l’arena, donant lloc a espais multifuncionals on els residents i els visitants conviuen.

Dins la gestió sostenible de les platges del municipi de Manacor cal destacar diferents aspectes que permeten una adaptació a la massificació i als models de turisme sostenible plantejats els darrers anys, entre els que cal destacar:

1. Reducció de para-sols i menor densitat d’elements. Durant els darrers anys, el nombre de para-sols i gandules de les platges de Manacor s’ha reduït en comparació a quan el servei estava gestionat per una empresa privada. En algunes platges, aquesta reducció és de fins un 50% dels elements, mentre que la que menys s’ha reduït és d’un 18%.

Aquest fet permet augmentar la superfície de la platja destinada a altres usos, com el lúdic o de joc lliure; i també per a les persones que no volen fer ús del servei de para-sols i volen posar el seu.

2. Espai dins la primera franja. Anys enrere, la primera franja de la platja era destinada a la instal·lació dels para-sols i gandules, dificultant el pas de la gent i impossibilitant la opció de gaudir de la primera línia de la platja pels usuaris que volien posar el seu para-sol o la seva tovallola. A dia d’avui, totes les platges del municipi de Manacor tenen una franja a primera línia per a que els usuaris puguin gaudir d’aquest espai amb la seva tovallola i el seu para-sol.

3. Llocs de pas i per a joc lliure. Entre els serveis i instal·lacions de temporada s’ha deixat un espai que permet el pas dels usuaris de la platja, a més de la maquinària del servei de neteja o en cas d’emergència pels vehicles que puguin accedir a la platja. A més, entre aquests espais destinats als serveis de temporada, hi ha àmplies zones d’arena que els usuaris poden utilitzar per a realitzar activitats o joc lliure.

4. Neteja manual prioritària i gestió de les restes de posidònia. Com s’ha explicat en anteriors ocasions, a les platges del municipi de Manacor es prioritza la neteja manual i en algunes ocasions o de manera periòdica es realitza una neteja mecànica. Aquest fet permet respectar el perfil natural de la platja i minimitzar l’impacte i la compactació de l’arena.

La neteja i manteniment de les platges es realitza seguint les directrius ambientals establertes per l’Ajuntament de Manacor amb el protocol posat en funcionament una vegada passada la pandèmia de la COVID19.

Durant la temporada turística es retiren restes de posidònia de les platges quan hi ha una gran acumulació. Aquestes restes de posidònia s’emmagatzemen per a ser retornades a les platges durant l’època hivernal. La retirada i el retorn de les restes de posidònia es realitza tal com estableix el Decret 25/2018 sobre la conservació de la Posidònia oceànica a les Illes Balears.

Totes aquestes actuacions permeten establir un model de gestió de les platges de Manacor més sostenible, limitant l’explotació i la massificació de les platges. La importància d’aquestes tasques i gestió sostenible de la costa litoral ve donada pel compromís i l’aportació de la SAM i l’Ajuntament de Manacor amb els valors de sostenibilitat i de millora del medi ambient; seguint els criteris que marquen les directrius i polítiques ambientals europees, estatals i autonòmiques.