L'Ajuntament de Manacor reconeix l'equip tècnic que fa feina a les excavacions de Son Coletes

22-March-2023

L'Ajuntament de Manacor agraeix públicament l'equip tècnic que fa feina a les excavacions de Son Coletes pel rigor, la professionalitat i l'eficàcia demostrats al llarg de les tres fases en el marc dels successius Plans de Fosses del Govern de les Illes Balears. 

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha visitat aquest dimecres matí el cementeri amb l'objectiu de compartir la satisfacció per les darreres troballes que sumen vint restes mortals a la vuitantena de cossos que s'havien recuperat fins ara. Els treballs d'excavació i exhumació han permès trobar restes de vint cossos més, tres de les quals corresponen a dones. El coordinador de les excavacions de Son Coletes, Cesc Busquets, ha assegurat que queden encara "molts de mesos de feina per endavant" per a poder identificar les restes, una tasca que caldrà fer-se al País Basc i a Barcelona. 

Fins ara, i al llarg de les tres fases, s'han localitzat deu cossos de dona al cementeri de Son Coletes, el que representa el nombre més gran de dones víctimes de la repressió franquista a les Illes Balears. Així com ha informat l'Executiu aquest dimecres, els investigadors fan feina sobre la hipòtesi que les restes de les darreres tres dones localitzades puguin correspondre a tres de les cinc infermeres de l’expedició del capità Alberto Bayo, que foren executades a Mallorca el 5 de setembre de 1936.

"Ens trobam davant el centre de repressió més important de Mallorca", ha assegurat el batle, Miquel Oliver, qui també ha tornat a agrair públicament la tasca del Comitè de Son Coletes "perquè tot i que no han estat ells els que han picat la terra, són els qui han mantingut viva la flama de la memòria durant dècades".

L'Ajuntament de Manacor confia que les hipòtesis dels investigadors es confirmin, ja que la identificació de les milicianes suposaria una fita molt important per a les víctimes de la repressió feixista. Així mateix, s'espera que una vegada finalitzades les tasques d'aquesta tercera fase es continuin les cates per a determinar si les excavacions haurien de continuar més enllà de la rasa 14 i a part de la zona enjardinada, on els experts consideren que podria haver-hi més fosses.