Manacor s’integra a la Xarxa de Viles del Llibre i consolida la seva aposta per un turisme cultural, sostenible i a escala humana

22-March-2022

El 10, 11 i 12 de juny se celebrarà Manacor, Vila del Llibre un nou format de festival literari que omplirà de llibres tots els racons del Claustre i voltants.

A més d’un mercat amb una trentena d’editorials independents, moltes d’elles provinents del Principat, i un programa d’activitats literàries de cap de setmana comissariat pel dramaturg Toni Gomila, la Vila connectarà la literatura en català amb el patrimoni material i immaterial de Manacor i Mallorca

 Manacor ha formalitzat aquest dimarts oficialment la seva incorporació a la Xarxa de Viles del Llibre i ha confirmat les dates del la primera edició del seu festival literari: del 10 al 12 de juny de 2022. 

Manacor, Vila del Llibre omplirà de literatura tots els racons del Claustre i voltants amb tres objectius que complementen la missió natural de foment de la lectura de tots els festivals de la Xarxa: promoure la recuperació urbana de Manacor, contribuir a la difusió i conservació l’interior de Mallorca i oferir un nou espai de construcció social a través d’un projecte cultural participatiu. 

La iniciativa ha estat presentada aquest matí en roda de premsa de la mà del batlle de Manacor, Miquel Oliver; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística d’aquest òrgan, Bel Busquets; el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Mateu Marcé; Toni Gomila, comissari de Manacor, Vila del Llibre 2022 per part de Fundació Mallorca Literària i Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre.

Tal i com ha detallat el comissari de Manacor, Vila del Llibre 2022, Toni Gomila, la primera edició del festival literari s’articula sota la idea de “cossiols i llibres” com a metàfora de fer un “lloc habitable, que només s’aconsegueix amb cultura i amb art”, ha dit. “Els llibres són transmissors de coneixement, de cultura, i els cossiols són transmissors de natura, de vida i de verdor. Així, intentarem fer reverdir el centre d’aquell Montcarrà oblidat”, ha dit fent referència a Maria Antònia Oliver. 

Una característica cabdal dels festivals de la Xarxa de Viles del Llibre és que incorporen les propostes literàries on passa (o passava) la vida de les persones. És per això que, a més del mercat editorial que portarà a Mallorca una vintena d’editorials del Principat, Manacor, Vila del Llibre oferirà activitats literàries –presentacions de novetats i taules rodones, tallers, activitats literàries familiars...– en espais recuperats del nucli antic de la ciutat, a més del seu Claustre. El programa d’activitats de cap de setmana posarà la mirada en el centre de Manacor, des del Claustre de Sant Vicenç Ferrer fins el carrer del Pare Andreu Fernández, carrer del Pou Fondo, plaça de ses Verdures i els carrers adjacents. Aquest nucli històric de Manacor que encara està carregat de caràcter i de potencialitat centrarà la Vila del Llibre, amb la recuperació d’espais abandonats i tancats, a fi d’inundar aquests carrers de color, naturalesa i cultura. 

En paraules del batle de Manacor, Miquel Oliver, “si a algun lloc s’havia de fer la primera Vila del Llibre és de justícia que havia de ser a Manacor, ciutat referent pel que fa a Cultura”. “Per què Manacor? Per què Mallorca? Perquè creim en la Declaració de Palma, signada el 2017, en què Illes Balears, Catalunya i País Valencià es posen d’acord per fer difusió conjunta de la cultura catalana. En aquest sentit, la Vila del Llibre pretén fer una xarxa de municipis i amb un ambaixador com en Toni Gomila, segur que ens ajudarà a projectar la iniciativa més enllà”, ha assegurat el batle. 

"És una bona notícia pel municipi, per la comarca i per tot Mallorca, perquè durant els dos dies del Festival serà epicentre cultural i literari. També ho és una per a la resta de territoris de la xarxa, perquè aixeca nous ponts i ens connecta a través dels llibres" ha expressat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. "A més de l'evident connexió cultural, lingüística i patrimonial que compartim, entenem la cultura com a palanca de dinamització econòmica i un valor afegit com a destinació turística. No sols és un circuit que permet editors, visitants, autors i residents establir sinergies entorn la literatura i el territori, sinó que també és reclam per al turista que cerca una experiència arrelada al lloc que visita i viure-la d'una manera sostenible i respectuosa" ha dit. La consellera de Cultura del Consell, Bel Busquets, ha ressaltat que el projecte permet estrènyer lligams entre Mallorca i Catalunya i ha explicat que el suport institucional "neix de la nostra aposta per la cultura com a revulsiu econòmic, dinamitzador i eina de cohesió social". A més, ha recordat que Manacor ha donat grans homes i grans dones a les lletres catalanes i que és un referent en teatre i en dinamització de les arts.

Per a Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre, “Manacor és un actor clau per la Xarxa de Viles del Llibre. La seva incorporació permet consolidar un circuit literari que uneix territoris de parla catalana de diversa idiosincràsia. Territoris que tenen com a denominador comú la promoció de la cultura literària i lingüística contextualitzada amb la realitat més propera a les persones”.

La Xarxa de Viles del Llibres (www.viladelllibre.cat) és el circuit literari més gran del país, l’únic que fa una proposta programàtica unificada, però totalment descentralitzada, amb la participació de 8 territoris aquest 2022: l’Escala (Alt Empordà), Sitges (Garraf), Cabrils (Maresme), Manacor (Mallorca), la Rambla de Barcelona (Barcelonès), Malgrat de Mar (Maresme), Cervera (La Segarra) i Piera (Anoia).

 

Sobre la Xarxa de Viles del Llibre

#ViuLesViles 

La Xarxa de Viles del Llibre (www.viladelllibre.cat) agrupa municipis i barris que creuen en el poder dels llibres per engegar noves dinàmiques de turisme i desenvolupament per als seus territoris. Impulsada per VilaDelLlibre.CAT, la Xarxa neix per convertir-se en motor social, econòmic i cultural per generar un impacte positiu en la vida dels ciutadans.

Després d’una primera iniciativa a Bellprat (Anoia), són territoris que promouen el turisme cultural des de la Xarxa de Viles del Llibre L’Escala, Sitges, Cabrils, Manacor (Mallorca), La Rambla de Barcelona, Malgrat de Mar, Cervera i Piera.

Amb la seva activitat, els municipis de la Xarxa de Viles del Llibre promouen l’accessibilitat a la cultura de qualitat fora dels grans circuits ja establerts i prop dels ciutadans i ciutadanes, i aposten por un turisme sostenible en què la literatura permet descobrir i redescobrir el patrimoni del territori de manera respectuosa i sempre a escala humana.