El Claustre de Manacor, epicentre artístic dedicat a les dones

12-March-2022

El Claustre de Sant Vicenç Ferrer és l'escenari de tres exposicions dedicades a les dones en el marc del març feminista, impulsat per la delegació d'Igualtat i que ha tengut la implicació de diversos departaments municipals, com el de Comerç. «Treballadores» ret homenatge a l’admirable tasca de la dona que ha estat silenciada i desproveïda del seu reconeixement durant segles. Aquesta exposició és una metàfora entre la dona i la simbologia que identifica aquest curiós insecte, la formiga, tant pel seu treball constant i organitzat com per la seva capacitat de resistència.

Les formigues representen la reivindicació de la figura de les dones treballadores com un exemple de vida en comú i de feina constant, que dia rere dia i malgrat totes les dificultats han seguit endavant. Aquesta exposició serveix per posar en valor la lluita de totes les dones que, treballant fora de casa, també han fet front al treball invisible i no remunerat de cures a les famílies, amb l’esforç, la desigualtat i la càrrega mental que això suposa. Aquesta exposició inclou més de cent formigues de metall, realitzades per artistes d’arreu dels Països Catalans, el País Basc, Madrid, Galícia i Andalusia.

L’exposició 'Ants' es fusiona amb les fotografies de 10 dones treballadores del sector del comerç del municipi que ha realitzat la fotògrafa Núria Sánchez. D'aquesta manera, l'Ajuntament ret homenatge a totes les treballadores del sector del comerç posant cara i donant veu a deu dones que representen totes les comerciants, botigueres i tenderes del municipi de Manacor que dia a dia treballen per mantenir el seu establiment i són una peça clau del teixit comercial i del municipi.

El Claustre acull també fins el 15 de març la mostra d'art dels alumnes del Batxillerat artístic de l'IES Mossèn Alcover. Els estudiants han dedicat els darrers mesos a treballar la igualtat.

Les tres exposicions han estat inaugurades aquest dissabte matí al primer pis del Claustre de Sant Vicenç Ferrer i han comptat amb la presència del batle de Manacor, Miquel Oliver ; la delegada d'Igualtat, Carme Gomila; la delegada de Comerç, Maria Antònia Truyols; i la fotògrafa Núria Sánchez.

A partir del 16 de març, les formigues es repartiran a diversos comerços del municipi i el departament de Comerç posarà en marxa un concurs de Tik Tok en què els participants hauran de fer un vídeo on hi surti la formiga. El concurs estarà dotat amb 10 premis de 300 euros.