Els vals de consum de l'Ajuntament de Manacor han generat un volum de negoci directe de 802.420 euros al comerç local

05-January-2021

L’Ajuntament de Manacor va posar en circulació el passat 14 de desembre 800.000 euros en vals de consum de 10 euros, destinats als ciutadans amb l’objectiu d’incentivar el consum local en un moment econòmic especialment difícil. Entre el 14 de desembre i el 31 de desembre s’han descarregat 36.710 i 31.618 vals s'han descanviat als 150 comerços i establiments adherits a la iniciativa municipal. "Ha estat una campanya molt novedosa, en la que hem intentat millorar pràctiques que ja s'havien fet a altres ajuntaments", ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Els vals han suposat una injecció directa de 316.180 euros al municipi de Manacor, amb compres per un valor total de 802.420 euros, el que significa un rendiment de la despesa que han generat els vals de consum del 254% de mitjana, ja que ha oscil·lat entre el 152% i el 919%. "Per cada 100 euros públics se n'han mogut 254 de mitjana, però hi ha hagut casos en què han arribat als 919. Aquest és l'efecte directe, només, ja que gràcies a aquests vals la persona que els ha descanviat disposa de 20 euros més a la seva butxaca que no s'ha gastat i que podrà destinar a comprar altres coses, pel que l'efecte indirecte està augmentant", ha explicat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

El balanç econòmic fins a dia 31 de desembre reflecteix aquests bons resultats ja que gràcies a aquesta campanyas'han posat en circulació 316.180 euros de manera directa, que han generat compres per valor de 802.420 euros. La primera setmana es varen descanviar 5.426 vals de consum, la segona setmana 13.231 fins arribar als més de 31.000 amb què hem tancat la primera campanya, pel que el creixement ha estat evident. 

Pel que fa a la quantitat de compra incentivada pels vals, aquesta és d'una mitjana de 5.359 euros per establiment. Alimentació, roba, calçat, discos, llibres, productes per a infants, perruqueries, farmàcies, estètiques, òptiques, merceries, fruiteries, decoració, joieries, forns, botigues d'esports, papereries, botigues d'informàtica o serveis de teràpies naturals són alguns dels comerços i serveis personals on s'han descanviat aquests vals i que s'han beneficiat de la iniciativa municipal. 

Per sectors, el 25% dels vals s'han gastat en roba, amb una compra mitjana de 44 euros; el 21% s'han gastat en alimentació i vins, amb una compra mitjana de 31 euros; el 13% s'han gastat en botigues d'esports, amb una compra mitjana de 50 euros; i el 10% en decoració, il·luminació, electricitat, electrodomèstics i llar, amb una compra mitjana de 40 euros. 

"L'anàlisi d'aquestes dades ens fa veure que els vals no només s'han destinat a regals, sinó a cobrir necessitats alimentàries", ha explicat Oliver. El batle ha recordat que tant veïns com comerços i altres negocis "ens han demostrat la seva satisfacció amb la iniciativa". 

Segona campanya, en marxa

 A partir d'aquest dimarts de matí, els 43.290 vals de consum que han restat de la primera campanya ja poden tornar a descarregar-se de la pàgina web www.jabatega.com. La data límit per a aquesta segona campanya és el 31 de gener. Des de l'Ajuntament de Manacor es convida els ciutadans que es tornin a descarregar els vals i als comerços que no ho han fet a la primera campanya, que s'hi adhereixin ara. Es recorda als ciutadans que per descarregar-se els vals s'hauran de tornar a donar d'alta, ja que tot torna a començar de zero. 

Si el rendiment es mantén com a la primera campanya, es preveu una circulació de més d'1,1 milions d'euros, que si se sumen als 800.000 que ja s'han posat en circulació, arribarien a produir més de 2 milions d'euros. 

Durant la primera campanya, entre el 14 i el 31 de desembre, el departament de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Manacor ha atès unes 500 persones. La delegada responsable d'aquesta àrea, Núria Hinojosa, ha explicat que el perfil que més s'ha atès han estat persones que no tenen accés a internet. "Això ens ha fet reflexionar sobre com podem millorar aquesta atenció al públic de cara a la segona campanya", ha afirmat, pel que a partir d'aquesta setmana es proporcionarà atenció a la planta baiuxa de l'edifici municipal situat al carrer Major, de manera que els ciutadans no hauran de pujar al 3r pis. Així mateix, per protocol Covid-19, s'atendrà un màxim de 50 persones cada dia d'11 h. a 13 h.