El nou contracte de jardins del municipi de Manacor augmenta els treballadors, les freqüències i les zones a mantenir

06-October-2020

El municipi de Manacor compta des del passat 1 d'octubre amb un nou contracte de jardineria, amb una durada de tres anys. El nou contracte, per valor de 917.000 euros anuals, incrementa el número de treballadors, les freqüències i les zones a mantenir. Els treballadors passen a ser 33, dels quals 18 estaran a jornada completa i 15 a mitja jornada. Fins ara, només hi havia 13 treballadors a jornada completa i 5 a jornada parcial.

El nou contracte divideix la feina per lots a diferents empreses, entre les quals hi ha: Melchor Mascaró, que s’encarregarà de tots els arbres i palmeres d’alineació del municipi; Acciona, que gestionarà les zones verdes i els jocs infantils; Aproscom, que s’encarregarà de les zones verdes de Son Macià, els jardins de la Torre dels Enagistes, les zones verdes de Cala Anguila i dels jaciments arqueològics; i, finalment, Estel de Llevant, que s’encarregarà dels jardins i zones verdes de les escoles de Manacor, de l’Escola Municipal de Mallorquí, del Parc Municipal, de l’Escorxador i del Molí d’en Polit.

Així, una de les principals novetats del nou contracte és el seu caire social, incloent i donant pes a dos centres d’especial ocupació i inserció social del municipi de Manacor: Aproscom i Estel de Llevant. Cal recordar que el contracte vigent fins el passat 1 d’octubre només incloïa l’empresa Melchor Mascaró i una petita part era gestionada per Aproscom. Ara el 15% del total del contracte s’ha adjudicat a aquestes dues entitats.

En aquest sentit, el delegat de Medi Ambient i Mobilitat, Sebastià Llodrà, ha destacat el valor afegit del nou contracte, «es contracta, més enllà dels treballadors amb risc d'exclusió social, la tasca de centres especials d'ocupació: donar continuïtat als itineraris formatius, l'acompanyament, la visió social i educadora". Les dues adjudicatàries, Aproscom i Estel de Llevant treballaran a places i jardins dels diferents pobles del municipi, el que "permetrà la normalització i visibilitat de les persones usuàries", ha assenyalat el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Sostenibilitat ambiental

El nou contracte de jardineria municipal suposa, també, una passa més cap a la sostenibilitat ambiental ja que inclou la introducció de mesures correctives per aconseguir l’estalvi d’aigua, aplicant principis de xerojardineria, és a dir, la planificació i adaptació dels jardins al clima mediterrani i a un ús més racional de l’aigua. Això significarà l’eliminació de la gespa ornamental i la seva substitució per altres espècies autòctones que permeten reduir el consum d’aigua, incorporar zones de mulch i plantació d’espècies adequades al clima mediterrani. En aquest sentit, es duran a terme millores a 35 zones de gespa.

Una altra de les novetats anunciades aquest dimarts en roda de premsa per part del delegat de Medi Ambient, és el sistema d’avaluació interna i mecanismes de control que preveu el contracte, que permetrà fer inspeccions i les conseqüents penalitzacions en cas d’incompliment per part de les empreses adjudicatàries.

Pel que fa als jocs infantils del Parc Municipal, el Molí d’en Fraret, la plaça de les Perleres i la plaça Francesc Ramis, el contracte estipula que l’empresa encarregada els vagi substituint i millorant. Finalment, també s’elaborarà un Pla de Gestió de l’Arbrat Urbà, que servirà per avaluar l’estat de conservació dels arbres del municipi, definir els futurs protocols d’actuació pel seu manteniment i identificar els riscos i punts conflictius. Cal recordar que el contracte també inclou el manteniment de fonts, de pipicans i la dinamització d’horts urbans.

ALTRES DADES D’INTERÈS:

El municipi de Manacor compta amb un total de 6.800 arbres

• 182 carrers amb arbres

• 175 places, jardins i espais enjardinats

• 31 àrees de joc infantil

• 3 fonts ornamentals Principals freqüències de manteniment:

• Arbres (lot 1): poda palmeres 2 vegades/any

• Jocs infantils: neteja 1 dia/setmana + 3 dies/setmana neteja paviments, + 1 neteja amb aigua a pressió trimestralment. (En condicions alienes a la pandèmia de Covid19, i a revisar una vegada es reobrin els parcs infantils).

• Tractament endoteràpia davant la processionària del pi: total es tractaran 340 arbres anualment.