L’Escola Municipal de Mallorquí atorgarà el Reconeixement de Mèrits 2020 al músic, filòleg i activista Biel Majoral

09-September-2020

El Ple de l’Escola Municipal de Mallorquí ha decidit atorgar el Reconeixement de Mèrits 2020 al músic, filòleg i activista algaidí, Biel Majoral per la seva aportació a l’ensenyament i difusió de la llengua i cultura catalanes.

L’acte se celebrarà el proper dijous 17 de setembre a les 20h a l’Auditori de Manacor i es recomana assistir-hi amb 30 minuts d’antelació. L’acte estava previst, en un primer moment, per dia 11 de juny, però la situació sanitària va fer necessari postposar l’acte, com ha recordat la directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló.

L’Escola cada any i des de l’any 1976 en què fou premiat Francesc de Borja Moll, atorga el Reconeixement de Mèrits a persones o col·lectius que han destacat per la seva fidelitat a la llengua catalana, i per la protecció i transmissió d’alguna faceta del nostre llegat lingüístic i cultural.

El batle de Manacor, Miquel Oliver ha assegurat que «reconèixer Biel Majoral és un acte de justícia», alhora que ha recordat que l’acte es durà a terme amb totes les garanties que requereix la situació sanitària actual. En aquest sentit, el regidor de Política Lingüística, Sebastià Llodrà ha recordat que «la cultura és segura i no es pot aturar». Així mateix, Llodrà ha assegurat que el proper dijous 17 de setembre «ha de ser un dia de festa per la llengua, pels mestres que han tengut en Biel Majoral de mestre i pels músics que ha inspirat». L’espectacle, «entretingut i de qualitat», segons Llodrà, tindrà el valor afegit enguany de l’actuació de l’homenatjat.

Gabriel Oliver i Oliver va néixer a Algaida l’any 1950 i és a mitjans dels anys 70, quan s’aplega amb Biel Caragol, quan es fa dir Biel Majoral, en la seva vessant artística. Llicenciat en Filologia romànica l’any 1975, es va especialitzar en Filologia catalana a la Universitat de Barcelona. L’any 1977 començà la seva tasca d’ensenyament a l’escola de Magisteri de la Universitat. Durant 38 anys, juntament amb Antoni Artigues, ha marcat l’ensenyament de la llengua i la seva derivació cultural als mestres de les nostres Illes.

En la seva faceta musical, el cantador algaidí és un referent de la música folk del Països Catalans i tot un exemple de compromís social i artístic. El paper desenvolupat per Majoral a la música mallorquina és cabdal. La seva participació activa a la tradició i la cultura popular de Mallorca, i la seva curiositat incansable, s’han plasmades en quatre publicacions discogràfiques: Arasíquesí (2019), Cançons republicanes(2008), Temps, temps, temps(2000) i Vou veri vou per no dormir(1997) .També ha col·laborat amb molts de cantants, grups i bandes de música d’arreu dels Països Catalans, sempre que manifestassin una clara reivindicació pel país.

Molt més enllà de la trajectòria professional, Biel Majoral destaca per un compromís polític i nacional. Lligat des de sempre a l’activisme i la política, ha militat en diversos partits al llarg de la seva vida. Primer fou el Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) i després el Partit Socialista de Mallorca (PSM). Durant la militància del segon, fou elegit membre del Consell Insular de Mallorca i del Consell General Interinsular (1979-1983). Entre els anys 1983 i 1987 va ser regidor de l’Ajuntament d’Algaida i a les eleccions generals de 1993 fou candidat per Esquerra Republicana de Catalunya.

L’any 2018 protagonitzà al Teatre Principal de Palma un concert que repassava la seva trajectòria, per la qual ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals, l’any 2019 la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.

En aquest 2020 el Ple de l’Escola Municipal de Mallorquí li atorga el Reconeixement de Mèrits al mestre de mestres, per la seva aportació a la difusió de la llengua catalana a través de la música, l’ensenyament i la política.