EL PORTA A PORTA ES CONSOLIDA COM A NOU SISTEMA DE RECOLLIDA

20-April-2020

 

Aquest dilluns horabaixa s’ha dut a terme la primera roda de premsa telemàtica de l’Ajuntament de Manacor, en aquest cas via l’aplicació Zoom. L’evolució de la tecnologia afegida a la situació de confinament ha precipitat aquest fet. A més de realitzar la reunió a través de Zoom, la roda s’ha pogut visualitzar en directe via YouTube, on el vídeo quedarà penjat.

Aquest nou model de roda de premsa ha servit al departament de Medi Ambient per explicar el model de recollida de residus durant el confinament. En concret, l’aplicació dels contenidors oberts, per tal d’evitar contagis innecessaris, l’aturada del servei de deixalleria mòbil i el retorn de dos serveis aturats fins ara: els punts verds, reoberts des de dijous 16, i la recollida de voluminosos, reactivat des de dilluns 2.

A més, s’ha exposat la situació de la neteja. Per una banda, s’ha denotat que els carrers, en general, estan nets. Això, tot i la problemàtica recurrent dels excrements de ca al carrer, per la qual es va recordant públicament l’ordenança que ho castiga. Per l’altra, s’ha explicat la neteja a pressió diària a llocs sensibles: centres de salut, farmàcies, estació, zones comercials, policia o la plaça de les Verdures. Finalment, s’ha volgut destacar i agrair la implicació dels pagesos.

Per altra banda, s’han exposat dades generals de recollida, destacant una baixada d’un 15% en la producció de residus, un augment d’un 35% en la producció orgànica i l’aplicació de la tarifa reduïda a 4500 habitatges – a través de la campanya “reciclar bé té recompensa”.

Quan a la recent implantació del nou sistema de recollida porta a porta al centre de Manacor s’ha destacat, per un costat, la feina prèvia: 10 reunions amb veïnats, 2 amb gent gran, informació web, telèfon – punt informatiu. Per un altre, la importància de la implantació d’aquest model; a la següent imatge es pot veure la diferència entre el centre de Manacor i la resta del poble:

A més, s’ha destacat el paper l’empresa de recollida, LUMSA, que recull les incidències i deixa un adhesiu a qui no ho fa bé, i la de l’empresa que realitza la tasca informativa individualitzada, GRAM.

Finalment, segons el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, “hi queda molta feina per fer, sobretot informativa”, “els resultats són molt bons, són els esperats, però hi ha marge de millora, hem de seguir insistint en la reducció del rebuig i l’augment del reciclatge de vidre, cartó i paper”. A més, ha participat de la roda el regidor de Participació Ciutadana, Joan Gaià, qui ha volgut destacar “la feina immensa i voluntària dels pagesos locals” i l’èxit de la campanya de voluntariat, amb un centenar de persones que ja s’hi han adherit.

En acabar, s’ha recordat el web d’informació residusmanacor.cat.

A més, des de l’Ajuntament s’ha volgut recordar que el divendres 24 d’abril a les 18 h es durà a terme una Assemblea Ciutadana, que es retransmetrà en directe per YouTube.