L'Ajuntament recupera l'antic cilindre municipal, que s'ha recol·locat davant l'antiga caseta d'obres públiques

30-August-2018
L'antic cilindre de l'Ajuntament de Manacor ja llueix a l'entrada a la ciutat de Porto Cristo. Aquest element del patrimoni industrial de la ciutat “va estar durant molts anys en el parc municipal però s'havia deteriorat i ara l'hem restaurat perquè pugui lluir en una de les entrades a Manacor”, explica el regidor de Serveis Generals, Joan Sagrera. De fet aquesta maquinària històrica s'ha col·locat “davant la construcció que tothom coneix com la caseta del cilindre”, afegeix Sagrera. Amb tot, des de l'Ajuntament recalquen que “el cilindre que hem recuperat és el municipal, mentre que a la caseta s'hi resguardava el que servia per mantenir les carreteres comarcals”, expliquen des de la brigada municipal.


Amb aquesta actuació “pensam que quedarà ajudarà a entendre la funció històrica de la caseta d'obres públiques, que actualment es troba a la rodona de la sortida cap a Porto Cristo, i també servirà per remarcar la importància patrimonial i industrial de Manacor”, afegeix el regidor Joan Sagrera. Amb la restauració d'aquest element industrial “hem recuperat el seu color original i hem reintegrat les parts perdudes del metall”, explica Antoni Socies, el darrer component de la brigada municipal d'obres que s'ha jubilat i que ha supervisat les tasques de restauració. “Aquest cilindre començà a fer feina a Manacor durant la dècada de 1940, anava amb un motor d'un pistó i per poder-lo arrancar havíem de buidar l'aigua del motor, encalentir-ne de nova i posar-l'hi a dins i també encalentir el capçal”, recorda Antoni Socies.


A més aquest veterà membre de la brigada recorda que “les darreres feines que l'Ajuntament va fer amb el cilindre varen ser l'asfaltat de la carretera d'accés a s'Illot i l'asfaltat del camí de Tortova”. El cilindre va estar durant molts anys al parc municipal, on hi jugaren moltes generacions de manacorins i manacorines. "Ara hem volgut restaurar aquest element i situar-lo en un entorn des d'on tothom el pugui apreciar", explica Joan Sagrera. L'antic cilindre municipal conserva tota l'estructura exterior i les rodes, però en els anys 80 es va desmuntar el motor i molts dels seus elements mecànics, de manera que només se'n conserva el xassís.


“Crec que aquesta maquinària que hem recuperat pot ajudar a destacar important tradició manacorina en matèria industrial, tenim un enorme llegat d'elements patrimonials mobles i immobles corresponents a diferents sectors industrials i a diferents èpoques”. A més “vull celebrar que el Consell de Mallorca tengui previst restaurar ben aviat l’antiga caseta d’obres públiques, que és una d’aquest elements del patrimoni industrial que conservam al municipi”, conclou el responsable municipal de Serveis Generals, Joan Sagrera.