Manacor denuncia que “s’ignoren els municipis” en la selecció de projectes a finançar amb l’Impost de Turisme Sostenible

29-October-2018
L’Ajuntament de Manacor denuncia que “s’ignoren els projectes que els municipis hem presentat a la convocatòria del Pla anual de l'impost de turisme sostenible” i exigeix “que es facin públics els criteris que utilitza la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible i la puntuació que ha rebut cada projecte presentat per què volem saber perquè es rebutgen els projectes que hem proposat des de Manacor”, així ho ha explicat la batlessa de Manacor, Catalina Riera, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb els altres dos portaveus de l’equip de govern, Pedro Rosselló i Joan Gomila.

Per això des de l’Ajuntament de Manacor demanen que “es revisin i es facin públics els criteris amb què s’accepten o rebutgen els projectes i que la proporció d’inversió que s’ha establert entre les diferents illes per repartir els fons del turisme sostenible també es fixi entre les diferents comarques de Mallorca”, han explicat els tres portaveus.

El regidor delegat de Porto Cristo, Joan Gomila, ha explicat que “des de l'any 2016 a Manacor s'han recaptat uns 10 milions d'euros per l'impost turístic i fins ara Manacor només ha vist retornar uns 300.000 euros, prop d’un 3% del que s’ha recaptat”. “Ens sentim enganyats, estam des de fa anys en contacte amb el Govern per fer possible l’adquisició de Cala Varques”, ha explicat el regidor de Medi Ambient Pedro Rosselló. “Varen estudiar junts les possibles vies i ens indicaren que la manera més factible i adequada era recórrer el fons de l’Impost del Turisme Sostenible; ara tot ha quedat en res”, ha lamentat Rosselló.

Pel pla anual de l'impost de turisme sostenible des de l’Ajuntament s’havien impulsat quatre projectes. El primer havia de fer possible la compra les 50 quarterades que envolten la platja verge de Cala Varques, el segon havia de permetre adquirir la maquinària que faria possible l'abastiment d'aigua potable pel nucli urbà de Manacor, el tercer havia de servir per multiplicar per deu la capacitat de vehicles de l'aparcament soterrat de Porto Cristo, a més d’habilitar més zones de vianants en aquest nucli. El quart projecte, valorat en uns 225.000 euros, és l’únic que rebrà finançament de l’Impost del Turisme Sostenibe i consisteix en la compra de nou vehicles elèctrics que utilitzaran els operaris del servei d'aigües de Manacor.

“Creim que no es respecta la filosofia que justifica l’existència d’aquest impost o que se n’hauria de canviar el nom. Si el gran gruix d’inversió serveix per fer habitatges de protecció oficial, l’impost no serveix per pal·liar els efectes del turisme sobre la infraestructura pública, els recursos turístics o sobre el medi ambient, serveix per finançar els projectes de determinades conselleries i en aquest sentit estam d’acord amb les crítiques que ha fet el GOB”, ha manifestat la batlessa, Catalina Riera.