El ple de l’Ajuntament de Manacor insta el Govern de les Illes Balears a retirar de manera immediata el decret que suprimeix el requisit lingüístic a la sanitat pública

12-Septiembre-2023

El ple de l'Ajuntament de Manacor ha aprovat una moció en defensa dels drets lingüístics en l'àmbit sanitari de les Illes Balears. La moció ha estat presentada de manera conjunta pels grups municipals que conformen l'equip de govern municipal, MÉS-Esquerra i AIPC-SyS.

 

D'acord amb el text aprovat, l'Ajuntament de Manacor acorda instar el Govern de les Illes Balears a retirar de manera immediata el decret que suprimeix el requisit lingüístic per a accedir a la sanitat pública, refermar el seu compromís amb la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i manifestar que l'Ajuntament continuarà treballant des de tots els àmbits per implementar polítiques que garanteixin els drets lingüístics de la ciutadania. La moció també ha comptat amb el suport del grup municipal socialista, i ha estat rebutjada pels grups municipals del PP i VOX.

 

"L'actual Govern de les Illes Balears, tornant a les polítiques de José Ramón Bauzá, des de l'inici de la legislatura, ha atiat el conflicte lingüístic i ha romput els consensos polítics i socials que durant els darrers anys han permès normalitzar la promoció de l'ús i el reconeixement de la llengua com a patrimoni col·lectiu i de cohesió social. L'ús del català s'ha de garantir a tots els àmbits, també el sanitari, i atendre el pacient en la llengua pròpia és un clar indicador de qualitat mèdica i de proximitat entre el metge i el pacient", ha manifestat el delegat de Política Lingüística i portaveu municipal de MÉS-Esquerra, Sebastià Llodrà, durant la defensa de la moció.

 

Rebuig a l'agressió sexual comesa pel president de la Reial Federació Espanyola de Futbol

 

L'escàndol de la final de la mundial femení de futbol també ha arribat a l'Ajuntament de Manacor. El ple ha aprovat una nova moció conjunta dels grups municipals que conformen l'equip de govern de rebuig a l'agressió sexual comesa pel president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales. "L'Ajuntament de Manacor, en representació de la ciutadania i els valors democràtics i com a institució compromesa en la construcció d'un poble feminista i lliure de violències masclistes, condemna les actuacions del president de la RFEF, Luis Rubiales", resa el text aprovat.

 

En aquest sentit, l'Ajuntament reitera la condemna pel comportament masclista del president de la RFEF, Luis Rubiales, durant la celebració del títol mundial de la selecció femenina i en les seves declaracions posteriors; condemna de manera enèrgiga l'actuació de Rubiales a l'assemblea de la RFEF; subratlla la importància de promoure un entorn esportiu lliure de discriminació, assetjament i violència masclista i insta la RFEF a prendre mesures i revisar protocols per garantir que aquesta conducta no es repeteixi; reafirma el seu compromís en la lluita contra la violència masclista i la promoció de la igualtat de gènere; es compromet a continuar impulsant la campanya 'Guanyem el partit al masclisme, l'homofòbia i el racisme' iniciada el 2021 amb tots els clubs esportius del municipi per tal de fomentar un esport igualitari i lliure de discriminacions; així com el compromís d'oferir recursos a clubs esportius, equips directius, equips tècnics i famílies per a la prevenció de l'abús sexual i de les violències masclistes.

 

La moció va comptar amb el suport de MÉS-Esquerra, AIPC-SyS, PP, PSIB-PSOE i el vot en contra de VOX.

 

Ronda interurbana a Porto Cristo

 

El ple municipal ha donat llum verda a la moció presentada pel grup Socialista a favor de la construcció d'una ronda interurbana a Porto Cristo. La iniciativa dels socialistes s'ha aprovat amb els suports d'AIPC, PP i de VOX i amb el vot en contra de MÉS-Esquerra.

 

En aquest sentit, el text aprovat acorda sol·licitar al Consell de Mallorca la planificació i redacció del projecte per a construir una ronda interurbana a Porto Cristo que "contribueixi a una mobilitat més eficient a la zona i que permeti descongestionar la Ronda de l'Oest", en paraules de la portaveu del grup socialista, Núria Hinojosa.

 

Festes municipals de 2024

 

El ple municipal ha acordat determinar com a festes locals en l'àmbit del municipi de Manacor per al caldenari laboral de l'any 2024 les següents dates: 17 de gener i 26 de desembre a Manacor i 16 de juliol i 26 de desembre a Porto Cristo. L'acord es traslladarà a la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia, i a la Direcció General de Treball i Salut Laboral.