El ple de l'Ajuntament de Manacor reclama de manera unànime que els exàmens del carnet de conduir es facin a Manacor

14-Marzo-2023

El ple de l’Ajuntament de Manacor ha aprovat aquest dilluns vespre per unanimitat la moció conjunta dels grups municipals MÉS-Esquerra, PSIB-PSOE, PP, El PI, AIPC-SYS i Unides Podem per sol·licitar al Ministeri de l’Interior i a la Prefectura de Trànsit de les Illes Balears que els tràmits presencials i les proves i exàmens de conduir es realitzin a Manacor. L’acord també inclou traslladar aquesta moció als municipis de la comarca i altres municipis propers, convidant-los a debatre i aprovar mocions en el mateix sentit en els seus plens.

Aquesta moció és la primera acció del full de ruta que l’Ajuntament de Manacor ha marcat en relació a aquesta reivindicació, que té per objectiu descentralitzar un servei públic que hores d’ara implica que moltes persones de la comarca del Llevant i també del Pla i del Migjorn s’hagin de desplaçar a Palma prop d’una vintena de vegades per a realitzar les proves, el que suposa una despesa econòmica i de temps extra.

L’Ajuntament de Manacor ha recollit el testimoni del grup de professionals i experts que, basant-se en criteris tècnics, aposten per que la DGT descentralitzi aquests serveis. Manacor vol impulsar aquesta demanda a l’administració de l’Estat en favor dels ciutadans, convidant a municipis propers a unir-s’hi. L’autorització de Manacor com a centre desplaçat beneficiaria no només els ciutadans de Manacor, sinó també els de fins a 15 municipis de la comarca del Llevant, del Pla i del Migjorn, que en total sumen 131.000 habitants.

Els avantatges que Manacor es convertís en Centre desplaçat de la DGT són múltiples i diversos. Entre d’altres motius, suposaria l’estalvi de més d’1,1 milions de quilòmetres cada any que han de realitzar les autoescoles per anar fins a Palma a fer les pràctiques i els exàmens; implica una millora de la seguretat viària i una reducció de les emissions de CO2.

Poder fer les pràctiques i l’examen de conduir a Manacor suposaria l’estalvi de 540€ de mitjana per a cada alumne, ja que actualment les pràctiques a Palma tenen un cost de 28€ i les que paguen els alumnes que han d’anar fins a Ciutat es multipliquen fins als 55€. A l’estalvi econòmic s’hi suma l’estalvi de milers d’hores cada any i de jornades de feina dels treballadors, ja que per fer un examen de 15 o 30 minuts i fer pràctiques a Palma, els alumnes de Manacor i comarca han de partir a les 7h del matí i tornen a les 13h o les 14h, el que suposa entre 6 i 7 hores cada dia.

Els motius tècnics, demogràfics, ambientals, econòmics i de seguretat vial son prou potents i conviden a encetar aquesta reivindicació de tota la comarca. Ara manca que l’administració central sigui sensible a les demandes i opti per descentralitzar serveis, apostant per la qualitat i la proximitat. El sobrecost econòmic d’aquesta descentralització no pot ser un excusa després de tants anys i sobretot si ens comparam amb altres zones que ja compten amb centres desplaçats; un sobrecost que, si no l’assumeix l’administració l’han d’acabar assumint els ciutadans d’aquests quinze pobles.

Manacor, actuant com a capital de comarca, es posa a disposició de l’administració central per tal de col·laborar i fer que aquesta reivindicació esdevingui una realitat.

Aquesta no és una reivindicació nova: fa prop de 30 anys ja es va reclamar que els exàmens de conduir es poguessin dur a terme a Manacor. La resposta, en aquell moment, fou que Manacor no reunia els requisits mínims de circulació per adquirir i demostrar competència.

La situació ha canviat i els vials urbans i interurbans de Manacor ja inclouen tot tipus d’elements equiparables a altres ciutats amb centres desplaçats de trànsit. Fins i tot en alguns aspectes té més bona infraestructura que Palma, ja que Manacor disposa de moltes carreteres de doble sentit, un tipus de via que cal aprendre a emprar ja que és on es concentra més del 80% de les morts en els accidents de trànsit. La infraestructura viària i de senyalització de Manacor és superior, per exemple, a les zones d’exàmens actuals de la ciutat de Maó i d’Eivissa.