La Setmana Alcover arriba als 20 anys amb el lema "Coratge i fora son"

24-Enero-2023

La Setmana Alcover reprèn enguany tots els actes presencials després de dos anys de restriccions, inclosa l'enyorada Marató de Rondalles 

 

La Setmana Alcover compleix enguany 20 anys i torna aquest 2023 recuperant tots els actes presencials, després de dos anys de restriccions sanitàries. Els actes s’estendran del 30 de gener al 4 de febrer. El delegat de Cultura i Educació, Mateu Marcé, i la gerent de la Institució Pública d’Antoni M. Alcover, Cristina Duran, i el delegat de Cultura, han presentat el programa d’actes en roda de premsa aquest dimarts de matí des de la seu de la Institució Pública Antoni Maria Alcover.

Amb el lema «Coratge i fora son» aquesta Setmana vol emfatisar la figura i la dedicació que tengué Antoni M. Alcover envers la llengua i la cultura catalanes. Després de dos anys de restriccions sanitàries, tornen les funcions dirigides a les escoles de Manacor: «Alcover i les tres penyores», a la Institució, «El món de les rondalles», a Porto Cristo; i la popular i enyorada Marató de rondalles, que arriba enguany a la divuitena edició.

La Setmana Alcover arrencarà el pròxim 30 de gener a les 19 h amb l’acte inaugural. Tot seguit, a les 19.30 h, hi haurà la presentació del llibre Mossèn Antoni M. Alcover i Santanyí. Per la pàtria i per la llengua, de Sebastià Agustí Adrover i Tomàs Vibot.

Dimarts, 31 de gener a les 20 h es durà a terme una conferència sobre la faceta polèmica d’Antoni M. Alcover: «Antoni M. Alcover, polemista: els anys de La Aurora: 1910 - 1916», a càrrec de Llorenç Mas Perelló. Alcover va ser un home polifacètic i, una de les seves facetes més desconegudes és la de polemista. De la mà de Llorenç Mas, ens endinsarem en els textos més polèmics que Alcover va publicar al setmanari La Aurora, i ens descobrirà perquè arribà a ser uns dels més llegits de Mallorca. Llorenç Mas Perelló (Manacor, 1974) és llicenciat en Filologia anglesa (1997) i Lingüística general (2000) per la Universitat de Barcelona, i doctor en Filologia catalana (2022) per la mateixa universitat. Ha exercit de professor d’ensenyament secundari des de 2001 i té dues publicacions fruit de dues beques d’estudi d’Antoni M. Alcover: Antoni M. Alcover: mite i persona (testimonis orals). Part 1 (conjuntament amb Miquel Guijon) i Antoni M. Alcover: mite i persona (testimonis orals). Part 2.

Dimecres, 1 de febrer a les 17 h es durà a terme un taller de danses de percussió corporal, a càrrec de Bàrbara Duran Bordoy, al voltant de la dansa dels Moretons. A continuació, a les 19 h, es farà una visita guiada a la Institució Alcover, a càrrec de la gerent Cristina Duran.

Dijous, 2 de febrer. Se celebrarà la primera part de la xviii Marató de rondalles a la Institució Alcover

09.30 h 1a funció: «N’Alcover i les tres penyores»*, companyia Contarelles.

10.30 h Acte d’homenatge a la pedra de la família a l’IES Mossèn Alcover.

11.00 h 2a funció: «N’Alcover i les tres penyores»*, companyia Contarelles.

El mateix 2 de febrer, dia que es commemora el 161è aniversari del naixement de mossèn Alcover, l’Obelisc del passeig de Na Camel·la acollirà a les 17 h la ja tradicional ofrena floral.