Manacor, primer municipi amb COMERÇ VERD de les Illes Balears

25-Octubre-2021

L’Ajuntament de Manacor aposta pel consum responsable, local i sense residus i impulsa conjuntament amb Rezero una campanya per fomentar els comerços del municipi que permeten fer una compra amb criteris de sostenibilitat. Cada vegada són més les persones que adopten models de consum més responsables amb el medi ambient, que compren sense envasos i d’una forma conscient. Però per fer aquest canvi cal informació i conèixer els comerços locals que permeten fer un consum responsable, lliures d’envasos o amb els mínims residus associats.

 

Per primera vegada a les illes Balears, s’identificaran els comerços amb una oferta sostenible i que aposten per la reducció d’elements d’un sol ús per tal de certificar-los com a Comerç Verd, una certificació sense cap cost pels comerços i que es va iniciar fa deu anys a Catalunya i compta ja amb uns 600 comerços certificats arreu del Principat. Ara, aquesta iniciativa fa el salt a les Illes Balears, i Manacor serà el primer dels municipis balears a unir-se a aquesta xarxa de comerços sostenibles.

 

A partir d'aquest dilluns 25 d’octubre, un equip d’educadores de la fundació Rezero visitarà els comerços i mercats del municipi certificant aquells establiments que ofereixen productes de proximitat, de comerç just o de producció ecològica i aquells que han reduït o substituït els envasos, oferint productes a granel i promovent l’ús d’envasos retornables. Els que compleixen amb algunes d’aquestes característiques seran certificats com a Comerç Verd, amb un distintiu a l’entrada dels establiments, la geolocalització en el mapa de www.comercverd.rezero.cat i la difusió a les xarxes socials. D’aquesta manera, podran ser fàcilment identificats per totes aquelles persones que vulguin fer un consum responsable.

 

A més d’identificar els comerços, la campanya també vol fer especial incidència en els hàbits de la ciutadania a l’hora de fer la compra. Per això, amb el propòsit d’eliminar els envasos d’un sol ús i fomentar l’ús d’elements reutilitzables per a la compra diària, es dissenyarà una guia de consum conscient amb informació, consells i alternatives per la ciutadania. Aquesta campanya s’emmarca en el Pla Local de Prevenció de Residus de Manacor aprovat fa uns mesos, que pretén fer una passa més enllà del reciclatge dels residus per treballar i impulsar la prevenció i reducció d’aquests en tots els sectors i àmbits municipals. A partir d’ara, fer un consum responsable a Manacor serà més fàcil.

 

"Que Medi Ambient i Comerç vagin de la mà és positiu perquè les qüestions ambientals han d'impregnar totes les àrees i accions municipals", ha assegurat del delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà. Es tracta d'una iniciativa que "dóna visibilitat a la sostenibilitat, tant des del punt de vista del consumidor com del comerç", ha explicat la delegada de Promoció Econòmica, Maria Antònia Truyols.

 

Llodrà i Truyols han coincidit en què aquesta iniciativa contribueix al posicionament de Manacor com a capital de comarca comercial fomentant el comerç de proximitat, amb menys desplaçaments i emissions de CO2, impuls del producte local i la reducció de residus.

 

"Desitjam que aquesta certificació pugui contagiar altres comerços que es plantegin fer el salt i oferir i facilitar aquesta oferta més sostenible i conscient", ha conclòs la coordinadora de Rezero a les Illes Balears, Roser Badia.