Primera troballa a la segona fase d’excavacions al cementiri de Son Coletes

18-Octubre-2021

Els tècnics d'Atics i Aranzadi i les seves màquines excavadores han tornat a entrar aquest dilluns 18 d'octubre al cementiri de Son Coletes amb l'objectiu de continuar les exhumacions i identificacions dels cossos de les persones que foren assassinades durant les grans execucions de finals d'agost i setembre de 1936. Les tasques d'excavació s'allargaran fins dia 31 de desembre, amb una pausa per la festivitat de Tots Sants. Durant la repressió franquista a Mallorca, Manacor va ser un dels indrets amb més víctimes de tota l'illa. 

Les màquines han començat a gratar a les dues zones enjardinades a la zona central i oest de l’antic cementiri de Son Coletes, amb l’objectiu de continuar amb les tasques iniciades el 2020 per localitzar noves víctimes de la repressió franquista. La segona fase s’emmarca en el Tercer Pla de Fosses de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, que s’inicia precisament amb aquestes excavacions, que es duen a terme amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manacor. Els tècnics d’Atics i Aranzadi continuaran excavant en aquelles zones on es té coneixement que les síquies que s'utilitzaren per enterrar els represaliats de 1936-37 poden continuar. 

Precisament, durant els primers moments de les noves tasques els arqueòlegs ja han fet la primera troballa: el basament de la creu de l’antic cementiri de Son Coletes. Aquesta descoberta ha donat esperances a l’equip. «Avui és un dia de satisfacció perquè en qüestió de minuts ja hi ha hagut la primera troballa, que dóna sentit, esperança i força per seguir fent feina», ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver des de Son Coletes.

El batle de Manacor ha agraït als tècnics la seva feina i també la bona predisposició de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica per «creure en Manacor». «Ara ens toca posar-nos al costat de les famílies i fer-los l’acompanyament des de les institucions», ha assegurat Miquel Oliver, qui també ha afegit que «res no té sentit sense demanar disculpes per la tardança de les administracions; és tard, però ha arribat quan s’han pres decisions polítiques», i en aquest sentit ha agraït a Jesús Jurado i a Juan Pedro Yllanes la seva tasca per impulsar el Pla de Fosses. Oliver també ha volgut reconèixer la feina de les entitats memorialístiques per la seva constància en la lluita per la memòria, la justícia i la reparació.

El mes de novembre, l’Ajuntament de Manacor coordinarà l’organització de noves visites guiades perquè les famílies de les víctimes i les persones interessades puguin seguir les tasques d’excavació i les eventuals descobertes.

Gràcies a les excavacions de la primera fase, desenvolupada entre el 14 de juliol i el 14 d'agost de 2020, es varen localitzar 25 cossos de víctimes de la repressió franquista a Son Coletes, dels que s'ha aconseguit identificar 5 persones assassinades, les restes de les quals varen poder ser entregades aquest estiu als seus familiars.