Les tres noves pèrgoles fotovoltaiques de l’aparcament de l’estació del tren autoabastiran 4 nous punts de càrrega de vehicles elèctrics

27-Abril-2021

L’aparcament de l’estació del tren de Manacor compta amb tres noves pèrgoles fotovoltaiques de 100 kW que produiran part de l’energia consumida per autoabastir 4 nous punts de càrrega de vehicles elèctrics. La iniciativa ha estat impulsada i duita a terme per part de l’empresa pública municipal SAM.

 

Les pèrgoles estan cobertes amb un total de 324 panells solars de 310 Watts Pic, una d’elles compta amb 160 panells, la segona amb 95 i la tercera amb 69. Les pèrgoles fotovoltaiques tendran una producció elèctrica anual de 130.406 kWh, el que suposarà un estalvi de 103.837 kg d’emissions de CO2.

 

Les pèrgoles generen energia per abastir 4 punts de càrrega semi-ràpids de vehicles elèctrics, el que significa que s’aconsegueix el 80% de la càrrega en dues hores. L’energia sobrant que es generi es destinarà a abastir l’escola Simó Ballester i l’aparcament subterrani de la plaça de Sant Jaume, ha explicat la presidenta de la SAM, Cristina Capó.

 

El projecte, que s’ha executat en deu setmanes, ocupa una superfície de 436 metres quadrats, ha tingut un cost de 149.500 euros i s’ha finançat mitjançant una subvenció que la SAM va sol·licitar a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat el 2019.

 

Capó, ha assegurat que aquestes pèrgoles tenen una doble funció, «per una part crear energia verda i fer ombra els dies de calor, creant un espai més agradable per a les persones. Contribueixen així, tant a la mitigació com a l’adaptació al canvi climàtic». Les pèrgoles donen cabuda i ombra a 30 places d’aparcament ordinàries, que s’obriran al públic aquest mateix dimecres, més 4 places de recàrrega de vehicles elèctrics.

 

A més de les pèrgoles que s’ubiquen a la zona d’aparcament a la via pública, entre la confluència dels carrers C/ Sebastià Nicolau Sureda i C/ Avinguda dels pins de Sa Torre, de titularitat municipal, també s’han construït les instal·lacions d’enllaç i una caseta amb els inversors i el quadre elèctric.

 

Així mateix, també s’ha dotat d’il·luminació la part de davall de les marquesines fotovoltaiques, que s’integraran en el control temporal d’encesa i apagada de llums municipal. Les lluminàries són d’alta eficiència i també funcionaran amb l’energia solar generada pels panells instal·lats.

 

Aquest projecte de la SAM se suma als altres projectes per millorar l’eficiència energètica i col·laborar en la lluita contra el canvi climàtic com són l’adquisició del 100% de l’energia provinent de fons renovables, la millora de l’eficiència dels equips d'abastament d'aigua, la reducció de les fuites de la xarxa i estalvi en el consum, la instal·lació de plaques fotovoltaiques als depòsits del Serralt, gràcies a una subvenció del 80% del Govern Balear, la instal·lació de plaques solars al pou de sa Gravera i la propera adquisició de nous vehicles elèctrics.

 

A més, la SAM també ha col·locat 6 nous punts de recàrrega per vehicles elèctrics als aparcaments subterranis, que se sumen així als ja existents a la plaça de Sant Jaume.

 

El vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal, ha destacat «l’aposta per la sostenibilitat energètica» i els avantatges de l’energia solar. «Amb la instal·lació d’aquestes noves pèrgoles fotovoltaiques, la SAM fa una passa més per aconseguir els objectius marcats en el marc del acte de Batles i Batlesses pel Clima i l'Energia Sostenible (PAESC) i les polítiques engegades en el programa per a la transició energètica sostenible», ha afegit.

 

Seguint la línia d'aquest programa, d’acord amb els objectius de transformació econòmica de la UE, un dels punts clau és la descarbonització i el foment de la mobilitat no motoritzada al municipi de Manacor. Per això la SAM s’ha marcat com a objectiu per al 2028 que la petjada de carboni de l’empresa sigui negativa. Una fita que s'aconseguirà mitjançant varies actuacions a tots els nivells. Fa un temps es va canviar de companyia la licitació de compra de l'energia elèctrica, essent ara el 100% d’origen renovable.