La fira de productes artesans, els focs d’artifici, els gegants i les havaneres posen el punt i final a les festes de s’Illot

20-Agosto-2018
Les festes de s’Illot s’han acomiadat fins l’any que ve i ho han fet, com és ja és tradició, amb la gran traca de focs artificials que diumenge va il·luminar la badia que va des de s’Illot fins a la punta de n’Amer. El castell de focs va impressionar tots els que passejaven embadalits per la vorera de mar i va comptar, com ja és habitual, amb coets ben curiosos. Espurnes que surten de l’aigua o coets que imiten les perseides, a més de les habituals palmeres de foc, varen fer succeïr els aplaudiments dels espectadors que omplien tota la platja i el passeig. I en acabar l’espectacle de foc, el públic varen regalar unes enormes mamballetes als pirotècnics.

Però la gran traca final de les festes de s’Illot no només va ser de pólvora. Diumenge a les set de l’horabaixa els gegants de Manacor i els gegants de Sant Llorenç congregaren centenars de persones i famílies senceres en la cercavila que protagonitzaren. Durant el seu recorregut els acompanyaren xeremies, tamborinos i flabiols, instruments tradicionals de Mallorca que varen despertar la curiositat de molts turistes. Després dels gegants, va tocar el torn al parlament de Catalina Mesquida, que va rememorar la gent i el paisatge de s’Illot de la seva infantesa. Després del seu discurs començaren a sonar les havaneres a la plaça del Llop. Unes melodies ben marineres que varen ser l’avantsala del gran castell de focs. En acabar les cançons s’apagaren les faroles de la platja, tot indicant que les festes estaven a punt d’acabar amb la traca que il·luminà amb colors la darrera nit de les festes de s’Illot.

Dissabte, la XII Fira Nocturna de s’Illot de productes artesans i autòctons de les Illes Balears va demostrar el poder d’atracció que tenen els artesans, els firaires i la gastronomia més nostrada. La plaça del Llop i l’avinguda dels Pins foren els escenaris de la fira que enguany, que a més d’apostar per l’artesania feta més aprop de ca nostra, també va posar l’èmfasi en la gastronomia.

I si durant el cap de setmana les activitats s’han succeït a un ritme frenètic a s’Illot, cal no oblidar la part més tradicional de les festes. Tot i que les barques no varen poder sortir en processó a causa del mal temps, dimecres passat els mariners i les marineres varen encomanar-se a la patrona de s’Illot seguint la tradició. I és que la processó, que enguany va fer-se només pels carrers i el mollet de s’Illot, té l’objectiu de demanar protecció per les barques i la gent de la mar. Una tradició que encara es manté ben viva a s’Illot i en altres punts de la geografia manacorina.