L'Ajuntament de Manacor, la Conselleria d'Agricultura i el Consell de Mallorca donen via lliure per a convertir l’escorxador de Manacor en el de referència insular

21-Dezember-2022

L'Ajuntament de Manacor, la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) i el Consell de Mallorca han signat aquest dimecres el conveni que estableix les condicions i compromisos relatius al finançament per a la realització de les inversions necessàries per al condicionament i millora de les instal·lacions de l’escorxador de Manacor. L’objectiu és que es converteixi en el de referència insular de Mallorca.

L’escorxador de Manacor, situat a prop de les zones de producció ramadera de l’illa, va funcionar de manera ininterrompuda durant trenta anys fins que el 2019 va tancar per fer-hi millores. Disposa de les línies d’oví, porcí i boví. El pressupost previst per a les obres és de 2.313.621,28 euros. La conselleria d’Agricultura i el Consell de Mallorca fan una aportació màxima d’1.500.000 euros, un 60% (900.000 euros) a càrrec d’Agricultura i el 40% (600.000 euros) per part de la institució insular. L’Ajuntament de Manacor, propietari dels terrenys i de les instal·lacions, aporta 813.621,28 euros. El consistori, a més, aporta el projecte tècnic de les obres i ja ha invertit més de mig milió d’euros en obres d’adequació de les instal·lacions orientades a la seva reobertura.

El termini per iniciar les obres s’estima en sis mesos a comptar des de l’aprovació de l’expedient de contractació de les obres i el termini d’execució de les obres està fixat en 12 mesos.

La signatura del conveni ha tengut lloc a Palau Reial per part de la consellera i presidenta de FOGAIBA, Mae de la Concha, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Manacor, Miquel Oliver. A l'acte també hi ha assistit la delegada responsable de l'Escorxador, Cristina Capó, i el conseller insular de Desenvolupament Local, Jaume Alzamora. 

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha agraït la implicació del Govern i del Consell de Mallorca en una infraestructura essencial per al sector primari de l'illa i ha destacat que «la lluita pel canvi climàtic també és poder consumir animals criats, engreixats i sacrificats a Mallorca».

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha destacat la feina conjunta i agraït tant a l'Ajuntament com al Govern l'aposta a tres bandes per tirar endavant «una infraestructura necessària per als ramaders de la comarca i de tota l'illa, que mira al futur i amb un projecte al qual hi hem volgut ser des del principi». «És una acció més que feim des del Consell per donar suport als ajuntaments, en aquest cas a l’Ajuntament de Manacor, i al mateix temps ajudam al sector primari de la nostra illa, ja que entre tots evitam tenir un escorxador tancat a la comarca de Llevant i contribuïm a millorar la competitivitat dels ramaders locals”.

Per part seva, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, destaca que amb la consignació pressupostaria donam compliment a un compromís i feim realitat que el sector disposi d’una infraestructura potent d’aquest tipus, no només a Manacor i la comarca, sinó al conjunt de l’illa. Segons Alzamora, “és una demostració que el Consell escolta els ajuntaments i els fa costat en projectes clau”. A més, defensa que la reobertura de l’escorxador “suposarà una empenta al producte de Mallorca” i destaca l’emplaçament estratègic de les instal·lacions. “La seva situació és importantíssima per al producte local i la seva distribució. És un projecte que tendrà un abast més enllà de la comarca i donarà cobertura a tot Mallorca”.

La consellera De la Concha ha destacat ''l'esforç que feim per a la millora de les infraestructures, que demostra un suport decidit al sector ramader, per a que pugui ser viable, i també al producte local, perquè implicarà més producció càrnia amb millor preu i més sostenible".

La millora i l’adequació d’un escorxador de les característiques del de Manacor permetrà assolir una taxa de sacrifici del 22,8% dels caps de bestiar boví, el 18,7% del porcí d’engreix, el 39,6% de les porcelles i el 47,9% de l’oví.