L'Ajuntament de Manacor habilita 48 places de bicicleta als aparcaments subterranis de la plaça de Sant Jaume i Na Camel·la

28-März-2022

El departament de Mobilitat de l'Ajuntament de Manacor ha impulsat una nova mesura per fomentar l'ús de la bicicleta en l'àmbit de la Zona de Prioritat per a Residents del centre de Manacor, tot i que els seus beneficis s'estenen a tot el nucli urbà. L'empresa municipal de serveis SAM, que gestiona els aparcaments públics del municipi, ha habilitat un total de 48 places destinades a bicicletes amb abonament a un preu assequible als aparcaments subterranis de la plaça de Sant Jaume i de Na Camel·la.

Així, s'han habilitat espais reservats per a les bicicletes que disposin d'abonament sol·licitat prèviament. La mesura pretén impulsar l'ús de la bicicleta dins el nucli urbà i facilitar-ne l'ús entre els veïnats del centre que no disposen d'un espai o d'una cotxeria on guardar-la o també a aquelles persones que fan feina a Manacor i volen fer els desplaçaments en bicicleta.

"No tothom viu a una planta baixa amb cotxeria ni tots els pisos tenen possibilitat de tenir espai per a guardar-hi una bicicleta. Hi ha moltes bicicletes que estan arraconades a balcons o terrats d'edificis de pisos. Aquesta mesura és per posar en marxa totes aquestes bicicletes de manera imminent i que puguin ser mitjà de transport habitual dins el poble", ha explicat el delegat de Medi Ambient i Mobilitat, Sebastià Llodrà aquest dilluns en roda de premsa.

5 euros cada trimestre

Les persones interessades han de fer una sol·licitud a la SAM, de manera presencial a les oficines del carrer Major, 22 de dilluns a divendres de 8 h a 15 h, els dijous també de 16 h a 20 h i els dissabtes de 9 h a 13 h, o per correu electrònic a sam@sammanacor.com L'abonament per a les bicicletes tendrà un preu trimestral de 5 euros, la bicicleta s'identificarà amb un adhesiu i el seu propietari disposarà d'un plaça fixa d'aparcament. Poden sol·licitar aquestes places d'aparcament totes les persones interessades, no només els residents.

Pel que fa a l'operatiu, els ciutadans que disposin d'abonament per a aparcar les bicicletes funcionaran amb igualtat de condicions que els abonats amb cotxe. Així, els usuaris podran accedir a l'aparcament amb la seva targeta les 24 hores del dia, igual que els cotxes.

12 bicicletes per un cotxe

"Canviam un cotxe per 12 bicicletes", ha assegurat la presidenta de la SAM, Cristina Capó. De fet, les 24 places de bicicleta que s'han habilitat als dos aparcaments subterranis ocupen l'espai de dos cotxes. "Podríem haver pres aquesta mesura a un lloc arraconat, però l'hem situat a dues places importants de l'aparcament, ben davant la caseta de vigilància no només per tenir les bicicletes ben vigilades, sinó també per donar importància i visibilitat a la bicicleta als aparcaments públics", ha afirmat Sebastià Llodrà.

La crisi del petroli i Manacor

Sebastià Llodrà ha posat xifra a l'estalvi que pot suposar l'ús de la bicicleta: "a la darrera Setmana de la Mobilitat, parlàvem que fer els moviments dins el poble en bicicleta o a peu, en aquell moment podia suposar un estalvi d'uns 1.200 euros a l'any. Ara mateix, amb l'increment actual del 40% del preu del carburant segurament ens acostaríem als 1.700 euros".

En aquest sentit, i emmarcat en el moment de crisi ambiental i d'emergència econòmica que vivim degut a l'augment del preu del combustible, l'Ajuntament de Manacor ha organitzat la taula rodona 'La crisi del petroli i Manacor', que es durà a terme aquest dijous 31 de març a les 19 h a la Institució Pública Antoni M. Alcover. Comptarà amb la participació del ciutadà Joan Matamalas, l'arquitecta urbanista Maria Gómez Llabrés, l'ambientòloga i coordinadora de Rezero a les Illes Balears Roser Badia, l'enginyer especialista en energies renovables Andreu Gelabert i el batle de Manacor, Miquel Oliver, que conduirà l'acte.