L'Ajuntament de Manacor fa descomptes de fins al 30% a les empreses i particulars que reciclin correctament

04-Februar-2022

L'Ajuntament de Manacor intensifica la campanya d’adhesió a la tarifa reduïda de cara al 2022, amb l'objectiu de fer créixer el nombre de contribuents adherits a aquesta bonificació per a aquells particulars i empreses que reciclen de manera correcta totes les fraccions de residus. La tarifa reduïda és una de les mesures que ha pres l'Ajuntament de Manacor per millorar les xifres de reciclatge al municipi i implica descomptes importants per a tot tipus de rebuts: habitatges en sòl urbà i rústic, comerços, restaurants, hotels i agroturismes, habitatges de lloguer vacacional, supermercats i indústries. Els contribuents tenen fins el 28 de febrer per sol·licitar la tarifa reduïda per a aquest 2022 i el primer que han de fer és emplenar el formulari que hi ha penjat a www.residusmanacor.cat

La tarifa reduïda la introduí l'equip de govern municipal per trencar amb la tarifa única que s'aplicava a tothom per igual, reciclés o no. A partir de 2020 a Manacor es bonifica la bona pràctica del reciclatge tant en zona de contenidors com en zona de recollida porta a porta: inicialment amb 176 euros la tarifa genèrica i 138 la tarifa reduïda només en habitatges. Posteriorment, s'ha introduït el descompte en totes les tipologies de contribuents, amb l'objectiu d'ampliar i fer créixer el nombre de ciutadans que reciclen. A més, el 2021 es rebaixà encara més la taxa, passant a 169 euros la tarifa general i 114 euros la tarifa reduïda. De cara a 2022, es mantenen aquestes tarifes que suposen una diferència de 55 euros entre qui s'ha compromès a reciclar i qui no.

El 2021, s'adheriren a la tarifa reduïda el 28% dels contribuents del municipi de Manacor. Per tipologies, el 32% corresponen a habitatges urbans, el 14% habitatges en sòl rústic, 51% hotels i agroturismes, 21% lloguer vacacional, 22% comerç i indústria, 30% restauració i 32% supermercats.

El departament de Medi Ambient estima per a 2022 - d'acord amb les adhesions des de l'1 de gener i fins a dia d'avui, a l'espera de completar el termini que finalitza el 28 de febrer – que s’adheriran a la tarifa reduïda el 35% dels contribuents del municipi, dels que el 42% correspondrà a habitatges urbans, 16% a habitatges de fora vila, 56% a hotels i agroturismes, 31% a lloguer vacacional, 31% a comerç i indústria, 26% restauració i 37% supermercats.

"L'impuls és ambiental i econòmic. Hem fet un salt quantitatiu, doblant gairebé el percentatge de reciclatge en dos anys i mig, ja que hem passat del 13% a prop del 25%", ha apuntat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà en roda de premsa. "Si aconseguim baixar la factura d'incineració que ha de pagar Manacor, aquesta baixada també pot repercutir en els rebuts de la ciutadania", ha afegit.

L'objectiu de l'Ajuntament de Manacor és fer créixer el número de ciutadans que reciclen els seus residus de manera correcta i, per això, ha fet una tasca intensa de comunicació per diferents vies amb la intenció d'informar i implicar la ciutadania. "Medi ambient no va només de posar molts contenidors al carrer, sinó també d'implicar la ciutadania, perquè al cap i a la fi el fet diferencial que fa que funcioni o no és la ciutadania que recicla bé a ca seva i que omple els contenidors correctament", ha explicat Llodrà.

Al setembre de 2019 l'Ajuntament de Manacor començà a aplicar inicialment el sistema de recollida port a porta després de moltes reunions amb veïnats. Des de llavors, s'ha fet una feina d'informació sectoritzada per zones i barriades, que ha reunit milers de veïnats. A més, també s'ha distribuït la informació mitjançant les xarxes socials municipals, i s'ha comptat amb la figura dels informadors ambientals, que fan feina de tu a tu amb els ciutadans. Actualment l'Ajuntament de Manacor compta amb 6 informadors ambientals.

El procés de canvi en el sistema de recollida selectiva s'inicià el setembre de 2019 i s'ha completat l'estiu de 2021, amb la implantació completa dels contenidors de la fracció de matèria orgànica a tot el municipi. Actualment, hi ha 400 contenidors de FORM (marró), pel que segons ha assegurat el tècnic de Medi ambient municipal, Antoni Pascual, Manacor té capacitat perquè el 50% dels contribuents reciclin.

Amb l'objectiu de fer créixer el percentatge de ciutadans implicats, l'Ajuntament de Manacor inicia també avui i durant tot el mes de febrer una campanya de comunicació per donar a conèixer la tarifa reduïda.