Les XII Jornades d’Estudis Locals de Manacor versaran el 2022 sobre la vida i el folklore

21-Dezember-2021

L’Ajuntament de Manacor convoca les XII JORNADES D’ESTUDIS LOCALS amb el títol Manacor: vida i folklore, que se celebraran els dies 13 i 14 de maig de 2022.

Manacor compta amb una notable tradició en la realització d’estudis sobre la cultura popular i el folklore. Nombroses persones de la nostra contrada s’han dedicat a l’estudi i la recuperació del patrimoni etnogràfic: la conservació del patrimoni rondallístic, l’estudi de les danses manacorines, l’anàlisi antropològica de les festes i dels costums de la pagesia, el recull de relats llegendaris, del cançoner, així com l’empremta que deixa aquest llegat cultural en el llenguatge, a través de la parla, del lèxic, de la toponímia, dels malnoms. Tot plegat ha suposat una recerca històrica i etnogràfica important i destacada. Amb la dotzena edició, l’Ajuntament de Manacor vol revifar l’interès per aquestes línies d’investigació i descobrir, o evidenciar, noves herències culturals que conformen la nostra idiosincràsia. Els canvis accelerats que caracteritzen la vida contemporània transformen els costums i afecten intensament la vida quotidiana. Es perden oficis, es retiren eines, es descarten indumentàries, s’abandona l’ús de determinades expressions, i els possibles informadors, testimonis d’aquests processos, clouen el seu cicle vital i s’emporten informacions que sovint no queden registrades en els documents. També la vida quotidiana conforma un patrimoni, genera uns relats, uns rituals, uns mites. Als hereus ens toca conèixer aquests mites i preservar-ne l'herència.

Etnografia, cultura popular i antropologia esdevenen els principals camps d’estudi d’aquesta convocatòria. Aquesta proposta no exclou, però, l’interès per aportacions que tractin sobre altres aspectes de la història o pertanyin a d’altres disciplines sempre que contribueixin al coneixement del nostre municipi.

Les Jornades s'adrecen a persones investigadores, docents, estudiants i a totes aquelles interessades en la temàtica local, i tendran lloc els dies 13 i 14 de maig de 2022 al Museu d’Història de Manacor, torre dels Enagistes.

L’Ajuntament de Manacor vol dedicar l’edició d’aquestes jornades a l’amic i col·laborador, el Dr. Sebastià Sansó Barceló, que ens va deixar el 10 de novembre de 2021. La seva cabdal tasca investigadora, el seu rigor i la seva dedicació ens han permès conèixer de forma més propera els nostres avantpassats, els seus oficis, els seus noms i la seva activitat; el batec, si més no, d’un Manacor viu que perdurarà en els seus llibres com el seu record ho farà en la nostra memòria. El nostre més sentit homenatge i agraïment a un gran coneixedor i difusor de la història i la societat manacorina.

Iinscripció

Per participar com a ponent a les Jornades és obligatòria la inscripció mitjançant el formulari electrònic disponible a www.manacor.org/jornades-destudis-locals-de-manacor . El termini d’inscripció acaba dia 13 de maig de 2022. S’expedirà un certificat d’assistència a totes les persones interessades que ho sol·licitin a la Secretaria de les Jornades.

L’assistència a les jornades és gratuïta. Les persones interessades a assistir a la lectura de les comunicacions s’han d’inscriure a través de l’agenda cultural www.enviumanancor.cat