‘Menja sa, d’aquí’, la nova campanya de l’Ajuntament de Manacor per fomentar el producte local i de temporada

20-Dezember-2021

Menja sa, d’aquí’ és la nova campanya que ha impulsat el departament d’Agricultura i Mercats de l’Ajuntament de Manacor per fomentar el consum de productes locals i de temporada. «Es tracta d’una campanya que reuneix diferents ingredients i que es poden resumir en tornar als hàbits i a la saviesa que coneixia els ritmes del camp i adaptava la dieta i el rebost a aquells productes que fora vila els donava a cada moment de l’any», ha explicat la delegada d’Agricultura i Mercats, Cristina Capó. En definitiva, una aposta per la salut, per la sostenibilitat, el quilòmetre zero, els productors locals i més avantatges per a la butxaca.

Des d’aquest dilluns, totes les persones que vagin a la plaça de les Verdures de Manacor podran trobar-hi tres estructures que mostren el calendari natural de les fruites i verdures de cada estació. L’Ajuntament també hi ha col·locat pòsters de les diferents fruites i verdures amb una explicació dels seus beneficis nutricionals i que s’aniran canviant en funció del moment de l’any. Es tracta d’una manera de tenir a la vista els productes de temporada i els beneficis que ens aporten quan els consumim.

A més, des d’aquest dimarts, totes aquelles persones que vagin a comprar a la plaça de les Verdures també seran obsequiades amb un imant que il·lustra quines fruites i verdures podem trobar a l’hivern, i la resta s’anirà obsequiant a mesura que arribi cada estació. Amb aquesta iniciativa, s’ajuda aquelles persones que ja no tenen el coneixement que tenien les generacions anteriors de quins són els productes de temporada a fer la compra d’una manera més conscient i responsable. Podran consultar els calendaris tant quan vagin a comprar a plaça, i a casa si tenen els imants, a més de les xarxes socials de l’Ajuntament.

«Posam així el nostre granet d’arena per tornar a uns hàbits de consum més saludables i més compromesos amb els productors locals, evitant absurds com comprar una taronja de Xile el mes d’agost, per exemple, amb tot el que aquest moviment planetari comporta a efectes ambientals», ha assegurat Capó.

Els productes de temporada tenen més sabor i nutrients, ja que poden completar el seu cicle natural i així conserven millor les seves propietats nutricionals, sabor i aromes. A més, tampoc no s’ha forçat el cultiu perquè estiguin llestes els mesos que no els són naturals ni tampoc duen temps aguantant en cambres frigorífiques que els resten suculència i nutrients. Consumir local i de temporada també significa apostar pels agricultors de la zona, que poden oferir productes frescs a bon preu, i per la sostenibilitat, ja que la seva comercialització és de quilòmetre zero i la petjada ecològica del seu transport, distribució i emmagatzematge és mínima en comparació amb els productes importats.

A més dels imants, l’Ajuntament de Manacor també torna a regalar a partir d’aquest dimarts les bosses de cotó orgànic de la plaça de les Verdures perquè tothom dugui la seva i així no seguir consumint bosses de plàstic que tenen una vida útil de 12 minuts i en canvi tarden més d’un segle a degradar-se. «És molt fàcil eliminar aquest residu tan perjudicial per al medi ambient i fàcilment substituïble per sistemes tradicionals reutilitzables i de llarga vida, com ara els carretons, els senallons o bosses de tela com aquesta», ha conclòs Capó.

Totes aquestes iniciatives, sumades al nou cartell amb lletres de metall que s'ha col·local a l'accés de dalt de la plaça de les Verdures, pretenen també donar l'impuls necessari i la importància que es mereix a aquest mercat del centre de Manacor.