Més de 1.000 persones omplen els espectacles basats en la narració oral del segon festival emParaular de Manacor

18-September-2018
Catorze propostes artístiques han fet engrandir la força de la paraula dita en veu alta a Manacor. I és que el festival emParaular, que ha impulsat l’Ajuntament de Manacor, ha fet realitat noves propostes per “engrandir encara més l’univers escènic del municipi i fixar-nos en la força de la paraula dita en veu alta i la nostra tradició oral”, explica la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà. Així, la segona edició del festival emParaular ha proposat al públic catorze propostes que s’han pogut veure de manera gratuïta a diferents espais no convencionals de Manacor des de dimecres dia 12 de setembre fins dissabte dia 15.

“El públic ha respost molt bé a aquesta segona edició, que segur que tendrà continuïtat i des del departament de Cultura estam molt orgullosos d’aconseguir donar encara més força a aquesta nova proposta que, en plena època de les relacions virtuals, ha fixat l’atenció en narradors i narradores que conten històries cara a cara”, afegeix la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà. Amb el festival emParaular “hem volgut donar reivindicar la paraula i la narració oral i per això hem programat espectacles com Llibràlegs, que han sorgit de festivals tan importants com el Temporada Alta i també per això duim a Manacor narradors professionals com Assumpta Mercader, Víctor Uwagba o Maísa Marbán, que a banda de la seva faceta de narradora, també dirigeix el cicle Ávila de Cuento”, explica el tècnic de Cultura i coordinador d’emParaular, Llorenç Carreras.

Més de mil persones han assistit a les diferents propostes del festival, que s’encetà el passat dimecres dia 12 de setembre amb la conferència Els viatges de la paraula, anà a càrrec de la doctora en Filologia Clàssica, Antònia Soler. Una mica més tard el Premi Ciutat de Manacor de Teatre 2017, Nandi, cobrà vida amb la lectura dramatitzada d’aquest text de Toni-Lluís Reyes que es va poder veure al claustre en les veus dels actors Xavi Frau, Elka Alonso i Guillem Roman.

Dijous dia 13 la biblioteca de Manacor acollí un espectacle creat en el marc del festival Temporada Alta. Es tracta de Llibràlegs. De tot menys amor: allò que pot o no passar en una biblioteca, que interpretaren les actrius i narradores Meritxell Yanes i Cristina Cervià. L’endemà, divendres dia 14 la Institució Alcover acollí l’espectacle Veus i versos. Improvisació, un particular combat de picat entre els poetes Damià Rotger i Antònia Font i els glosadors Maribel Servera i Macià Ferrer que partí de textos d’Antoni M. Alcover.

Dissabte dia 15 de setembre fou el dia gran d’emParaular. A les 11 h, a la plaça de la Rectoria començà el dictat popular en què Toni-Lluís Reyes dictà Pompeu Fabra. Just després, a les 12 h, també a la plaça de la Rectoria, els més petits varen poder gaudir d’El cul d’en Jaumet i altres contes, un espectacle per a públic familiar basat en contes dels que fan pensar i diverteixen. A les 12.30 h el claustre de Sant Vicenç Ferrer acollí l’homenatge als nous fills il·lustres i predilectes de Manacor. I la recta final del festival començà l’horabaixa amb el recorregut Històries a tres bandes, que partí a les 18 h de la plaça de sa Bassa. Els assistents varen poder gaudir de Diari d’un indígena, que anà a càrrec de Llonovoy; Recuento, que interpretà Maísa Marbán, i El terrible plaer de viatjar, un recull de contes que va anar a càrrec d’Assumpta Mercader.

I l’espectacle final també consistí en un recorregut per a diverses narracions en indrets del centre de Manacor. Amb el títol D’històries,viatges i cultures, els assistents varen poder gaudir de Free tour per Manacor, que va guiar el col·lectiu Tres Potes; Sobre vientos y viajes que va anar a càrrec de Maísa Marbán; La història de la més bella i d’altres histories, que interpretà Víctor Uwagba; i Intercanvi de parelles i altres contes de Roald Dahl, que contà Assumpta Mercader acompanyada de la violinista Núria Robert.