PROGRAMA DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

23-November-2011
Al llarg del mes de novembre els alumnes de cinc anys d’alguns centres d’educació infantil de Manacor han participat en el Projecte de Cultura Popular i Tradicional que du a terme l’Escola Municipal de Mallorquí.

Aquesta activitat pretén, seguint el calendari festiu, apropar els escolars a una de les mostres més importants de la tradició i la cultura que ens identifica com a poble i que ha perdurat al llarg dels temps: les danses rituals de Manacor.
És un projecte molt ampli creat per l’Escola des de fa molts anys i impulsat des de l’Ajuntament de Manacor, que l’ofereix a tots els centres educatius del municipi a través de L’oferta educativa per a escolars. Es pretén arribar a alumnes de cinc anys d’infantil, alumnes de 2n, 4t i 6è de primària, per poder fer un treball continuat i fer que broti un esperit popular i cultural en els nins i nines de Manacor.

Enguany, el projecte coordinat per Jaume Obrador, és duit endavant per la monitora Francesca Llull (ambdós són professors de ball de l’Escola). S’ha treballat amb els alumnes de cinc anys d’infantil, i hem tingut la sort de poder fer aquests tallers a la seu de l’Escola de Mallorquí, al molí d’en Beió. Això ha permès als alumnes gaudir d’un espai tan emblemàtic com aquest molí i de l’exposició permanent que hi ha a l’aula de ball sobre totes les danses rituals de Mallorca.

L’activitat consisteix en tres sessions:
La primera sessió: la dansa dels Indis (la qual ja s’ha duit a terme); la segona sessió: la dansa dels Moretons; i finalment, la tercera sessió: la dansa dels Cossiers. Els alumnes també coneixen altres danses com la de ses Dames de Sta. Catalina i la dels Nanets de Fartàritx. Cada un dels tallers es fa abans de la sortida de cada dansa, i consta d’una part receptiva i de coneixença mitjançant un audiovisual, i una altra més participativa amb manualitats, per acabar amb una part més lúdica dansant el ball corresponent a cada sessió.

Els principals objectius del projecte són: conèixer les danses rituals del nostre municipi; saber valorar les danses rituals com a patrimoni identificatiu, dins el context d’una nova societat enfront d’altres modes; motivar els alumnes tractant la part psicomotriu i cognitiva d’una manera lúdica; motivar els pares i la societat en general a sortir al carrer per veure la dansa amb els seus fills, el dia de la seva sortida, com a manera d’integració, coneixement i valoració del nostre patrimoni; i finalment, reforçar la normalització lingüística.