Una gran torrada i el primer ball dels dimonis encenen davant milers de persones la flama santantoniera
El primer ball dels dimonis és el primer gran acte multitudinari previ a la festa de Sant Antoni i la fredor de la nit no va frenar l'assistència a la plaça de Ramon Llull.
Com ja és habitual la plaça s’ha omplit de gent amb ganes de torrar al foc de les graelles la llonganissa, el llom, la panxeta o el botifarró que han servit per agafar forces per al gran moment. I és que la primera ballada dels dimonis dóna el 'sus' a un intensiu programa d'actes que es desenvoluparan fins al proper 20 de gener i que ompliran el municipi de tradició, costums i festa.

A les vuit i mitja del vespre es varen encendre les graelles que havia preparat el Patronat de Sant Antoni, que convidà a pa, llonganissa, botifarró i taronges a tothom que en va voler. Enguany, a més, el primer ball va servir també per estrenar els tassons retornables i reutilitzables que el Patronat de Sant Antoni ofereix per reduir el consum de tassons de plàstic d’un sol ús. El sopar popular va donar pas a l'emoció i els nervis d'escoltar enguany per primera vegada les gloses i les cançons que els manacorins senten com a himnes propis.

Poc abans de les deu els crits i les mamballetes començaren a exigir la presència del dimoni gros, els dimonions, el baciner i tota la colla de músics i sonadors. Ben aviat tota la comitiva sortí del Conservatori Municipal de Música de Manacor. En arribar a la plaça i en entonar els primers acords la plaça va embogir i tothom va acompanyar la música cantant de valent. Els balls es varen repetir en diferents punts de la plaça perquè tothom els pogués veure de prop. Amb aquest tast de la festa Manacor dóna per iniciat un cicle festiu que durarà fins diumenge dia 20 de gener.

La propera gran cita santantoniera serà divendres dia 11 de gener, a partir de les 21 h amb l'assaig dels goigs de sant Antoni i la tradicional ximbombada a la plaça de la Concòrdia. Abans, però, dimecres dia 9 a les 20.30 h i a la parròquia dels Dolors, tothom pot assistir a l'assaig de les completes, que es repetirà dimarts dia 15. Els interessats en els orígens de la festa tal i com la coneixem avui podran assistir, dijous dia 10 a les 20 h a la projecció de les fotografies de les festes de Sant Antoni 2018 i al memorial a don Mateu, que tendrà lloc al Teatre de Manacor.

Els més petits de la festa podran gaudir, l’horabaixa de divendres dia 11 a partir de les 18 h al pati de na Camel·la, de la bulla santantoniera per a infants de 0 a 3 anys. I l'endemà, dissabte dia 12 a les 10 h, el claustre de Sant Vicenç acollirà la VIII Mostra de dibuix infantil i el taller de flors de paper. A més dissabte dia 12 a les 19.30 i diumenge dia 13 a les 18 h al Teatre de Manacor es representarà la Comèdia de Sant Antoni. Tot això passarà abans de dimecres dia 16, en què els dimonis i els foguerons encenen la festa, i de dijous dia 17, el dia de Sant Antoni, que amb les beneïdes i el darrer ball acomiaden la festa a Manacor. Tot i això la festa continua fins dia 20 amb diferents actes a Porto Cristo, Son Macià, s'Illot, Cales de Mallorca i Son Negre.
Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100