Son Peretó acull la primera edició del curs universitari d’arqueologia i amplia 3 setmanes la campanya d’excavacions
Onze alumnes de diverses universitats han treballat al jaciment de l’antiguitat tardana
Durant tretze anys ininterromputs l’Ajuntament de Manacor ha promogut campanyes d’excavació i treballs de consolidació i d’adequació al jaciment de Son Peretó. Ara a les campanyes d’excavació s’hi suma el curs universitari d’arqueologia paleocristiana que ha estat possible gràcies al conveni que han signat l’Ajuntament de Manacor i la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, que depèn de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, de Barcelona. “Hem de pensar que aquest és l’únic jaciment mallorquí de l’antiguitat tardana que compta amb un conjunt basilical, un baptisteri i una necròpoli, també compta amb un museu que l’estudia i a més el jaciment està adequat i és accessible”, ha explicat Mateu Riera, el coordinador del nou curs.

De fet, ha estat “l’excepcionalitat del jaciment de Son Peretó el que ha fet possible posar en marxa aquesta primera edició del curs, que repetirem l’any que ve”, ha afegit la regidora de Patrimoni i Educació, Catalina Riera. I és que per a l’Ajuntament de Manacor “Son Peretó és una joia que volem fer visible adequant el jaciment, ampliant-ne el coneixement, formant futurs arqueòlegs o fent una modernització de la sala paleocristiana del Museu, que està dedicada a Son Peretó i que inaugurarem properament”, ha remarcat Catalina Riera.

Els alumnes que han participat al curs d’arqueologia paleocristiana han vengut de diverses universitats de l’Estat. L’Ajuntament ha proporcionat allotjament a les cases de sa Murtera als que venien de fora de Mallorca i el material necessari per a les excavacions; a més, ha cedit espais al museu. “Durant els dematins hem excavat a Son Peretó i els horabaixes al museu hem treballat cronologies, hem fet material net, a més de classes teòriques sobre Son Peretó o sobre el cristianisme a les Balears fins a l’arribada de l’islam”, ha detallat el coordinador del curs, Mateu Riera. El curs equival a cinc crèdits ECTS d’un seminari de màster.

Gràcies al nou curs universitari “hem duplicat la durada de les excavacions i per primera vegada en tretze anys hem passat de fer excavacions durant tres setmanes a excavar-hi durant sis setmanes”, ha afegit Catalina Riera. Durant les tres setmanes que ha durat el curs els onze alumnes universitaris “han pogut avançar els treballs en la zona exterior que fins ara no s’havia excavat mai i que pensam que era un espai a l’aire lliure on s’hi feien mercats i intercanvis”, ha explicat l’arqueòleg Mateu Riera. “Hem de pensar que les basíliques eren un lloc de trobada i en aquest espai, que avui en diríem plaça, s’hi venien i s’hi intercanviaven coses”, ha afegit. A més, en un dels extrems d’aquest espai “hi hem localitzat una tomba que s’hi degué situar abans que tot aquest espai s’utilitzàs com a mercat”, ha indicat Mateu Riera.

Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100