Son Coletes acull l’homenatge a les cinc infermeres assassinades a Manacor en el marc de la Guerra Civil
Les fosses comunes que existeixen a Manacor i a Porto Cristo se senyalitzaran per convertir-se en espais de memòria i una comissió tècnica decidirà sobre la seva obertura
Els familiars de les cinc infermeres que foren assassinades per escamots feixistes durant la Guerra Civil a Manacor han rebut un sentit homenatge al cementiri de Son Coletes. La batlessa de Manacor, Catalina Riera; la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya; Ester Capella, juntament amb els familiars de les cinc infermeres catalanes que viatjaren a Mallorca amb les trobes del capità Bayo per defensar la legalitat republicana l’estiu del 1936.

L’homenatge ha servit per recordar aquestes cinc víctimes de la guerra i la repressió franquista i per agrair la feina d’aquells que han mirat per recuperar la seva identitat, esvaïda durant molts anys. I és que a partir de la recerca d’historiadors i gràcies al diari personal que va deixar una de les infermeres s’ha pogut reescriure la seva història. Un relat que demà, dimarts dia 2 d’octubre, es podrà veure en el documental “Milicianes”, que emetrà IB3 televisió. Un treball que és fruit de la investigació que durant més de dos anys han duit a terme Tania Balló i Jaume Miró i que aporta noves dades sobre la història de les cinc infermeres que van ser executades pels feixistes a principis de la Guerra Civil a Manacor. Un relat que es construeix a partir del diari escrit per una d’elles i una foto de grup que es va fer poc després de ser detingudes.

Durant l’homenatge, a més, la batlessa de Manacor i la regidora de Cultura, Antònia Llodrà, han parlat amb les conselleres Tur i Capella sobre les accions que els governs Balear i de la Generalitat de Catalunya duran a terme a les fosses comunes del municipi. I és que la voluntat dels dos executius és desenterrar i identificar les restes de les fosses comunes del desembarcament al Llevant de Mallorca de l’agost de 1936. De fet es calcula que hi podria haver enterrats fins a un miler de soldats catalans, molts d’ells a les fosses del Riuet de Portocristo, de ses Coves Blanques i del Cementeri de Son Coletes.

“Fins que no haguem reconegut els crims i els fets inhumans que es produïren, no podrem avançar cap a una societat millor”, ha manifestat la batlessa, Catalina Riera, durant l’homenatge. “Com els representants del municipi on foren assassinades les cinc infermeres hem de contribuir a restituir la dignitat a aquestes persones i, ja que no els podem tornar la vida ni les llibertats perdudes injustament, les volem fer presents entre nosaltres, reconèixer el seu patiment injust i contribuir a la recuperació dels seus cossos per a les seves famílies”, ha conclòs la batlessa. Pel que fa a l’obertura de les fosses l’Ajuntament autoritzarà que es facin cates per localitzar les fosses que es troben al municipi. Però serà la Comissió tècnica de fosses i persones desaparegudes, que depèn del Govern de les Illes Balears, la que determinarà el calendari d’obertura de les fosses a partir de criteris tècnics.
Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100