L'enterrament de la sardina i la sortida de la geganta de la jaia Quaresma tanquen el carnaval a Manacor
Manacor i Porto Cristo han sortit al carrer per celebrar aquesta tradició

Els darrers dies han acabat amb l’enterrament de la sardina, un acte que era ben present en el calendari festiu de Portocristo i que Manacor va començar a recuperar fa uns anys. Tant a la ciutat com al nucli costaner l’enterrament de la sardina va consistir en una desfilada carnavalesca que parodia un seguici fúnebre, però a Manacor des de l’any passat la festa també serveix per fer sortir la geganta de la jaia Quaresma. A la gran figura no li falten el bacallà ni les esgrelles i tampoc els set peus que la caracteritzen. De fet durant els pròxims dissabtes al matí en les seves sortides pel centre de Manacor, on l’acompanyaran desenes d’infants, la jaia anirà perdent els diferents peus.

A Manacor el seguici de veïns vestits de dol es va concentrar a la plaça del Convent i des d’allà es partí en comitiva i acompanyats dels gegants de Manacor i de la nova geganta de la jaia Quaresma cap a la plaça de la Torre. En arribar a la plaça, es va encendre el fogueró, que va servir per cremar la sardina, i tot seguit els assistents pogueren gaudir d'arengades torrades. Els organitzadors de la festa a Manacor foren les associacions de veïns, que en col·laboració amb l’Ajuntament de Manacor volen recuperar l’esplendor de la festa.

A Porto Cristo la festa va començar amb la vetlla de la sardina al Centre de Cultura i tota la comitiva va partir d’allà cap a la platja, on es va enterrar simbòlicament el peix mentre els alumnes i professors de l’Escola de Música interpretaven els compassos de la marxa fúnebre. Així l’enterrament de la sardina ha servit per posar fi a les festes de carnaval a tot el municipi. La festa té el seu origen més immediat en el calendari cristià, que marca el dimecres de cendra com l’inici de la quaresma: un temps d’abstinència i penitència. En aquest sentit, es diu que una antiga tradició consistia a sortir de berena el darrer dia de carnaval per tancar el període de gresca, una berena que pot haver derivat en l’enterrament de la sardina que coneixem. Així i tot, molts estudiosos consideren que l’origen de la festa és més ancestral i beu de tradicions profanes.

Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100