La lluita de les cambreres de pis contra la precarització laboral centra el Dia Internacional de la Dona
“Las Kellys, l’associació promoguda per les cambreres de pisos d'hotel que fa feina de manera autònoma, valenta i decidida, és tot un símbol de la lluita feminista contra la precarització laboral i a favor dels drets de les dones”, va expressar mentre llegia el manifest la professora de Dret Laboral de la Universitat de les Illes Balears, Francesca Salvà.
I és que els manacorins i les manacorines han fet seves les reivindicacions d’aquestes treballadores, que enguany han centrat la celebració del Dia Internacional de les Dones per commemorar la lluita de les dones per la seva participació a la societat en igualtat de condicions i pel seu desenvolupament íntegre.

A Manacor la societat civil s’encarrega des de fa alguns anys de commemorar aquesta data amb un homenatge a la plaça de les Perleres. El col·lectiu Dones de Llevant encapçala la celebració i amb l’ajuda d’altres entitats centra el focus de la celebració del Dia Internacional de la Dona en un aspecte concret del fet femení. Així, a més dels regidors i regidores de l’Ajuntament de Manacor i els representants polítics del Consell de Mallorca, dones i homes de diferents generacions i de procedència diversa assistiren a l’acte de la plaça de les Perleres, que es va omplir d’actuacions musicals, ball de bot i un petit refrigeri.
Manifest
El manifest d’enguany va servir per posar l'accent sobre les reivindicacions de les cambreres de pis, unes reivindicacions que han fet seves les membres de l’associació Las Kellys, un nom que tal com es va explicar durant l’acte prové de l’escurçament de la frase “las que limpian los hoteles”. “És d’escàndol que, en el cas de les cambreres de pis, l'increment del nombre de turistes i dels beneficis dels poderosos del sector, s'hagi produït de forma paral·lela a un enorme retrocés en unes condicions laborals que ja eren difícils”, reivindicà el manifest que llegí la professora Francesca Salvà.

“La precarització s’ha produït principalment a partir d’un empitjorament de les condicions contractuals i d’un increment desmesurat de la càrrega de feina que han tengut un fort impacte en la salut física i psíquica de les cambreres de pis, així com en el seu desenvolupament profesional”. “Com si d'èpoques passades es tractàs, també han augmentat la por i les dificultats per a l’activitat sindical, tot plegat ha derivat en nivells més elevats d’indefensió i vulnerabilitat”, segueix el manifest de denúncia. En acabar la lectura, les representants de l’associació Las Kellys varen assistir al descobriment de la placa que recordarà per sempre la seva lluita vinculada a la lluita a favor dels drets de les dones.


Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100