El primer ball dels dimonis i una gran torrada encenen la flama de la festa de Sant Antoni davant milers de persones
El primer ball dels dimonis és el primer gran acte multitudinari previ a la festa de Sant Antoni i la fredor de la nit no va frenar l'assistència a la plaça de Ramon Llull.
Com ja és habitual més de mil persones han torrat al foc de les graelles la llonganissa, el llom, la panxeta o el botifarró que han servit per agafar forces per al gran moment. I és que la primera ballada dels dimonis dóna el 'sus' a un intensiu programa d'actes que es desenvoluparan fins al proper 21 de gener i que ompliran el municipi de tradició, costums i festa.

A les vuit i mitja del vespre es varen encendre les graelles que havia preparat el Patronat de Sant Antoni, que convidà a pa, llonganissa, botifarró i taronges a tothom que en va voler. El sopar popular va donar pas a l'emoció i els nervis d'escoltar enguany per primera vegada les gloses i les cançons que els manacorins senten com a himnes propis.

Poc abans de les deu els crits i les mamballetes començaren a exigir la presència del dimoni gros, els dimonions, el baciner i tota la colla de músics i sonadors. Ben aviat tota la comitiva sortí del Conservatori Municipal de Música de Manacor. En arribar a la plaça i en entonar els primers acords la plaça va embogir i tothom va acompanyar la música cantant de valent. Els balls es varen repetir en diferents punts de la plaça perquè tothom els pogués veure de prop. Amb aquest tast de la festa Manacor dóna per iniciat un cicle festiu que durarà fins diumenge dia 21 de gener.

La propera gran cita santantoniera serà dijous dia 11 a les 20.30 h amb l’assaig de les Completes a la parròquia. I l’endemà, divendres dia 12 de gener a partir de les 21 h, una gentada omplirà l'assaig dels goigs de sant Antoni i la tradicional ximbombada que any rere any se celebra la plaça de la Concòrdia. L’assaig de les Completes i els goigs a la parròquia, a més, es repetirà dilluns dia 15 a les 20.30 h a la parròquia dels Dolors. Els interessats en una perspectiva ben particular de la festa podran assistir, dijous dia 11 a les 19.30 h a la conferència Dimonis, del món clàssic a l’actualitat, que tendrà lloc a l'Escola Municipal de Mallorquí i que pronunciarà el professor Antoni Janer Torrens.

Els més petits de la festa podran gaudir, l’horabaixa de divendres dia 12 al pati de Na Camel·la, de la bulla santantoniera per a infants de 0 a 3 anys. I l'endemà, dissabte dia 13 a les 11 h, el claustre de Sant Vicenç acollirà la VI Mostra de dibuix infantil, que durarà fins a les 13 h. Tot això passarà abans de dimarts dia 16, en què els dimonis i els foguerons encenen la festa, i de dimarts 17, dia de Sant Antoni, que amb les beneïdes i el darrer ball acomiaden la festa a Manacor. Tot i això la festa continua fins dia 21 amb diferents actes a Manacor, Porto Cristo, Son Macià, s'Illot, Cales de Mallorca i Son Negre.

Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100