L'encamisada i les corregudes de l'anell fan sortir al carrer tots els elements de les festes patronals i animen els cavallers
Les festes de Sant Jaume constaten un any més l'èxit dels actes recuperats.
Una multitud de manacorins i manacorines han volgut viure d’aprop un dels actes centrals de les festes de Sant Jaume a Manacor. I és que l’Encamisada de Sant Jaume concentra en un sol passa carrers alguns dels elements de festa més emblemàtics de la Ciutat. Tal com marca la tradició la majoria dels que han assistit a l’Encamisada s’han vestint de blanc per veure desfilar pels carrers la Mulassa, els Gegants, els Cavalls de Sant Jaume, la Banda de Música els castellers dels Al·lots de Llevant i els xeremiers.

A les vuit de l'horabaixa la plaça de Sant Jaume era plena a vessar de gent, famílies senceres, amics i visitants que volien veure d’aprop l’arribada dels cavalls a la plaça que du el nom del patró de la ciutat. A les vuit tothom començà el recorregut cap a l'Ajuntament i allà la Mulassa i els regidors municipals s'afegiren a la comitiva de l'encamisada, que va escampar la festa pels carrers.
Córrer l’Anell
Just en acabar l’Encamisada, els cavalls de Sant Jaume han iniciat a la plaça del Palau la desfilada amb la qual conviden a tothom a assistir als jocs a cavall que se celebren al principi de la Via Verda. Precisament allà l’any passat se celebraren les primeres corregudes de l'anell de les festes de Sant Jaume actuals. Es tracta de jocs a cavall que se sap que antigament se celebraven i que estan documentats a les festes de Sant Jaume del segle XIX i principi del XX. Enguany aquest acte ha atret l'atenció de milers de ciutadans que fins ben entrada la nit varen seguir les corregudes de l'anell.

La banda de música animà els cavalls i els cavallers. Després de desfilar davant el públic els cavallers varen iniciar els jocs. Els cavallers corregueren abraçats de dos en dos. Una altra de les proves consistí a agafar el mocador, i la darrera prova fou la de córrer l'anell. Els cavallers havien d'encertar una anella amb una espasa de fusta anant a galop. Durant tot el temps que duraren els jocs la Banda de Música de Manacor i el públic animaren els cavalls i els cavallers.

Segons els investigadors Albert Carvajal i Antoni Gomila, Córrer l’Anell era un dels jocs més populars de les Festes de Sant Jaume durant el segle XIX. Antigament aquests jocs solien celebrar-se al carrer Major. A l’entrada al carrer des de la plaça de sa Bassa “s’hi muntava una gran arcada de murtra amb un anell penjat enmig”, expliquen els investigadors en el llibretó que enguany s’ha editat per donar a conèixer les característiques principals de la festa d’ençà de l’embranzida que ha sofert des de l’any 2011, quan s’inicià la recuperació dels actes perduts de les festes patronals. Durant el segle XIX Córrer l’Anell “donà lloc al joc de les cintes, on s’incorporaren els cavalls i les bicicletes”, expliquen Carvajal i Gomila.Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Telèfon: 971 849 100