L’antiga batedora Rutson & Hornsby, que és única a Mallorca, torna restaurada al molí de’n Beió de Manacor
La brigada de Patrimoni del Consell ha restaurat la maquinària durant vuit mesos

La batedora Rutson & Hornsby, que es va fabricar al voltant de l’any 1910 i que fou l’única que va funcionar a Mallorca forma part de la col·lecció del Museu d’Història de Manacor. Aquesta peça única de maquinària agrícola ha recobrat el seu estat original gràcies a la feina que han fet durant vuit mesos els diferents operaris de la brigada de Patrimoni del Consell. I aquesta setmana ha estat retornada a Manacor per integrar-se en el projecte museogràfic que permetrà obrir al públic l'antiga farinera del molí d’en Beió.
 
L’Ajuntament de Manacor és l’ens propietari de la batedora, que va donar la família Maimó Obrador el mes de juny del 2012 per integrar-se a la col·lecció del Museu d’Història de Manacor. Aquesta batedora estava dipositada a un annex de l’antiga farinera del molí d’en Beió, que l’Ajuntament de Manacor ha adequat per poder acollir la maquinària restaurada. L’Ajuntament de Manacor, el febrer de 2015  ja va manifestar l’interès perquè la Unitat de Patrimoni històric i industrial del Consell de Mallorca restauràs la batedora. Finalment, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Manacor, el desembre de 2017, signaren un acord de col·laboració per restaurar la batedora RUSTON & HORNSBY.

Aquesta batedora fou fabricada a la ciutat de Lincoln (Anglaterra), probablement a la dècada de 1910. La seva distribució va correspondre a la firma Múgica, Arellano y Compañia amb seus a Madrid, Pamplona  i Sevilla. La batedora conserva la matricula PM-618 que correspon a l’any 1922. Avui dia, no es té constància de què una altra batedora d’aquesta marca funcionés a Mallorca.
 
El personal especialitzat de la Unitat del patrimoni històric i industrial del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca n’ha dut a terme la restauració; mentre que l'Ajuntament de Manacor ha aportat els materials necessaris. El pressupost de la restauració suma 30.967 euros, dels quals 6.052 euros corresponen a material aportat per l’Ajuntament i 24.915 euros a mà d’obra, aportada pel Consell de Mallorca. Els treballs de restauració s’iniciaren el mes de gener de 2018 i varen concloure el mes de setembre de 2018.

Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Telèfon: 971 849 100