L’Ajuntament explica als visitants el paper la posidònia i la seva importància vital en els sistemes naturals de les platges
També es dona a conèixer el pla de neteja sostenible de les platges del municipi.
El Departament de Turisme de l’Ajuntament de Manacor ha editat uns nous fulletons “per explicar als turistes, visitants i residents la importància de la posidònia per mantenir la puresa de l’aigua, la blancor de l’arena i l’equilibri en els ecosistemes de les nostres platges”, explica la regidora de Turisme, Antònia Llodrà. I és que “des de fa alguns anys rebem queixes que ens indiquen que hi ha brutor a les platges però, en realitat, no és brutor sinó que es tracta de restes de posidònia i contràriament al que pensa molta gent les parts seques de les plantes de posidònia que arriben a la platja indiquen que l’aigua és neta, que el fons del mar és viu i, a més, ajuden a mantenir l’arena de la platja al seu lloc”, afegeix Antònia Llodrà.

Per això els nous tríptics, que s’han editat en català, castellà i anglès, es repartiran entre els establiments hotelers, agroturismes i a les oficines d’informació turística del municipi. “Des del departament durant molts anys hem insistit al sector hoteler que les restes de posidònia no són brutor i en aquest moment tothom és conscient de la importància de conservar els ecosistemes marins per mantenir la qualitat de les nostres platges”, expliquen des del departament de Turisme. Per això “aquests fulletons pretenen ser una eina que posam a l’abast dels que ens visiten perquè entenguin què és la posidònia i perquè valorin la seva presència a la platja”, afegeixen des del mateix departament.

En el fons marí, en forma de grans praderies, la posidònia és important perquè contribueix a l’oxigenació de l’aigua i és un lloc de posta, aliment i refugi de nombrosos peixos, crustacis i mol·luscs. A més, la posidònia contribueix a la formació d’arena perquè al voltant d’un 75% de l’arena de les platges de les Illes Balears són fragments microscòpics d’espècies vinculades a aquesta planta marina. També cal destacar que la seva disposició en forma d’escull o barrera redueix la força de les ones a la platja i evita la pèrdua d’arena.

Neteja sostenible
El mateix tríptic que ha editat el Departament de Turisme de l’Ajuntament de Manacor també recorda que les restes mortes de posidònia que queden a la platja també són importants perquè amorteixen l’impacte de les ones i controlen la regressió i la pèrdua d’arena a les platges. Així es manté la dinàmica natural dels sistemes dunars.

Per aquest motiu l’Ajuntament de Manacor ha posat en marxa el pla de neteja sostenible a les platges, que segueix criteris mediambientals per minimitzar els impactes sobre el litoral. Així, durant els mesos d’estiu es retiren les restes de posidònia que s’acumulen a les platges del municipi, seguint les recomanacions establertes per tal de reduir l’impacte ambiental que això suposa.

Durant els mesos d’hivern les restes vegetals es retornen a la zona de batuda de l’onatge i minimitzen l’impacte dels temporals. Així, no es fomenta la pèrdua de grans volums de sediment i arena i s’evita el retrocés de la línia de la costa.
Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Telèfon: 971 849 100