Els autors guanyadors dels Premis Ciutat de Manacor presenten l'edició de les seves obres literàries
Els escriptors Xavi Morató , Maria Antònia Perelló, José Luis García Herrera, Margalida Coll Llompart i els lectors manacorins coneixen les quatre obres premiades en paper.

Els guanyadors de les quatre categories literàries dels Premis Ciutat de Mancor 2015 han presentat l'edició de les seves obres davant els lectors. Unes obres que ja són a les llibreries a punt perquè “el lector acabi la feina que l'autor, el corrector, l'editor, l'impressor o el transportista fan per poder posar un llibre de paper a les mans de qui el vol llegir”, explicà durant la seva intervenció l'editor dels quatre volums dels Premis Ciutat de Manacor, Faust Puerto.

Xavi Morató, autor de Boom Boom Boom, Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover 2015; Maria Antònia Perelló Femenia, autora de La venjança del lliri, Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver 2015; Jose Luis García Herrera, autor del poemari Passatge a l’hivern, Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera 2015; i Margalida Coll Llompart, autora de La revista Tresor dels avis (1922-1928). Memòria, paraula i folklore, Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover 2015 s'han assegut davant els seus futurs lectors per esbossar-los els fonaments de cadascuna de les quatre obres premiades.

Xavi Morató (Barcelona, 1983). Llicenciat en Comunicació Audiovisual, director teatral, dramaturg i guionista, amb Boom, Boom, Boom explica la història d'un gran concert que pot capgirar la manera de veure el món. Poques hores abans de l'esdeveniment un mitjà de comunicació entrevista un cantant famós que per primera vegada sentirà que el que diu no té gràcia. “Per primer cop, algú dirà prou a l'estupidesa de l'Èric, a l'estupidesa dels seus seguidors, a l'estupidesa de la humanitat sencera”, ha explicat Morató durant la presentació. L'autor teatral ha vinculat l'argument de la seva obra amb “el debat incòmode que es crea quan es demana si la gent que vota està prou preparada per fer-ho” perquè “tots sabem que els polítics canten i ballen però no sé si convendira saber que tots tenim la informació necessària per votar-los amb coneixement de causa”, afegí Morató.

Maria Antònia Perelló Femenia (Inca 1957), autora de La venjança del lliri, Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver 2015, és doctora en Llengua i Literatura Catalanes, ha tingut cura de diverses antologies i edicions completes d'obres poètiques i ja va ser finalista del Premi Miquel Àngel Riera, 2006 amb la seva primera novel·la, El crepuscle d’un home.
Ambientada durant l’inici de les escaramusses dels nobles de Canamunt de l’Almudaina amb els de Canavall del Born La venjança del lliri narra la història dels amors frustrats entre Isabel Anglada i Nicolau Rossinyol, dos personatges reals de la noblesa de la Ciutat de Mallorca de finals del segle XVI i principis del XVII. “La primera idea d'escriure la novel·la va sorgir mentre treballava el poema La calúmnia venjada, de Costa i Llobera, que parla d'amors impossibles i de venjança. Vaig saber que la protagonista del poema, Isabel Anglada, fou un personatge real que va viure a Palma i ella va ser l'excusa per recrear un fets reals que, a la novel·la, parlen sobre la condició humana”, explicà María Antònia Perelló durant el col·loqui amb els lectors. üístic”.

Margalida Coll Llompart (Pina, Algaida, 1978), autora de La revista Tresor dels avis (1922-1928). Memòria, paraula i folklore, Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover 2015, és mestra, psicopedagoga i com a especialista en llengua i literatura catalanes forma part del Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears. La seva línia de recerca parteix de l’estudi de la figura i del llegat del folklorista Andreu Ferrer i Ginard (1887-1975).
Coll destaca la importància del seu objecte d'estudi, la revista Tresor dels avis, perquè “és la primera dedicada íntegrament al folklore quan en aquell moment, que ambientam en la renaixença de la cultura catalana, només existien seccions en determinats diaris i revistes”. A més aquesta revista desapareguda “es concebí com un punt de connexió entre els intel·lectuals i els folkloristes rellevants i com a base de l'ambiciosa i inèdita obra d'Andreu Ferrer Arxiu del Flolklore Català”.

José Luis García Herrera (Esplugues de Llobregat, 1964), autor de Passatge a l’hivern, Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera 2015, és tècnic químic-alimentari, poeta, narrador i crític literari. Va dirigir la revista El Juglar y la luna, i dirigí l'Acadèmia Iberoamericana de Poesia a Barcelona. Ha publicat una vintena de llibres de poesia però no fou fins l’any 2008 que començà a escriure poesia en català.
“El llibre parla de la mort, la metàfora del títol és clara i a mesura que avancem en els poemes caminem a través d’un territori interior que ens porta cap a un final on viuen la pèrdua i l’absència en el seu grau suprem, la mort”, explicà José Luís García Herrera sobre el seu poemari. “Vaig començar a escriure'l arran de la mort del meu pare, que va fer esclatar la bombolla que ho mantenia tot al seu lloc i de cop em vaig situar en una espècie de tardor vital, amb la sensació anímica que produeix el fred”, concretà l'autor abans de llegir el poema Vol de les absències, que inagura el llibre.

Tots els autors donaren les gràcies a l'Ajuntament de Manacor i a l'editorial Món de Llibres, que han fet possible l'edició en paper de les obres guanyadores. Per part seva la regidora de Cultura i Turisme de l'Ajuntament de Manacor, Antònia Llodrà, ha agraït als autors la seva implicació en els Premis Ciutat de Manacor, “uns premis que des del consistori volem consolidar com un referent per als autors de tot el domini lingüístic”.
Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Telèfon: 971 849 100