Dues novetats editorials promogudes per l’Ajuntament obren la Setmana del Llibre de Manacor
Dijous es presentà el nou número de la revista MUSA del Museu d’Història de Manacor i l’edició en francès i català de Cinc rondalles mallorquines d'Antoni M. Alcover.
La Setmana del Llibre de Manacor ha començat amb la presentació de dues novetats editorials impulsades per la Institució Pública Antoni M. Alcover i pel Museu d’Història de Manacor. Es tracten del llibre Cinc rondalles mallorquines d'Antoni M. Alcover català-francès, número 11 de la col·lecció Escorcolls, editorial de la Institució, i del número 11 de la revista Musa, la revista del Museu d’Història de Manacor, que es dedica íntegrament a l’estudi de Joan Binimelis, el metge i erudit manacorí del Renaixement amb motiu dels 400 anys de la seva mort.

Pel que fa a la presentació de Cinc rondalles mallorquines d'Antoni M. Alcover català-francès, cal destacar que la Institució Alcover assumeix, entre les tasques principals, la difusió de la figura i el llegat d'Antoni M. Alcover. Per això, la traducció de les rondalles al francès s'insereix en la línia de promoció de la llengua i la literatura catalanes també fora de les nostres fronteres lingüístiques. Es tracta d'una edició bilingüe: la primera part conté cinc rondalles mallorquines en llengua catalana, precedides per una introducció sintètica però molt clarificadora de M. Magdalena Gelabert que resumeix, en primer lloc, les fites biogràfiques essencials d'Alcover i, tot seguit, analitza breument què són les rondalles i quins en són els elements característics. La segona part presenta tot aquest material en francès. Cadascuna de les rondalles ha estat il·lustrada pels artistes manacorins Joan Brunet, Pere Pascual, Antoni Galmés, Sebastià Riera i Francesc Barceló. La regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà va presidir l’acte de presentació juntament amb la traductora i artífex d’aquesta edició, Irene Zurrón. També hi intervingueren M. Magdalena Gelabert, gerent de la Institució i directora de la col·lecció Escorcolls, la qual depèn de la Institució Alcover, i Antoni Ferrer, director de les Biblioteques de Manacor codirector de la col·lecció.
Joan Binimelis
Just abans de la presentació de la nova edició de les rondalles alcoverianes el Museu d’Història de Manacor va acollir la presentació del número 11 de la revista MUSA, la qual edita el museu. El metge i capellà Joan Binimelis (1539-1616) fou un dels màxims representants del Renaixement a Mallorca i l’autor de la seva primera història: Història General del Regne de Mallorca. A més de sacerdot i metge, fou humanista, escriptor, astrònom, astròleg, matemàtic, geògraf, cartògraf i, per descomptat, historiador, per la qual cosa el podem definir com a prototipus de l’home característic del Renaixement i un dels màxims representants d’aquest moviment cultural a Mallorca. La revista MUSA, d’aquesta manera, fa un homenatge a la seva figura. La regidora de Turisme i Cultura, Antònia Llodrà; la directora del Museu, Maria Magdalena Salas, i l’expert en la figura de Binimelis, Miquel Àngel Escanelles, foren els encarregats de presentar el nou número de la revista. I és que l’any passat es varen complir quatre-cents anys de la mort de Joan Binimelis, el més antic dels fills il·lustres de Manacor. Per això, i per reivindicar la importància històrica d’aquest autor manacorí del Renaixement, el Museu i l’Ajuntament de Manacor en prepararen una exposició i ara la revista pretén aportar encara més dades i coneixements a tots aquells que volen acostar-se a la figura de Joan Binimelis.
Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Telèfon: 971 849 100